Medie: Rigmænd optrapper jagten på danske gårde

Et enkelt ejendomsselskab regner med at formidle salg for op mod en halv mia. kr. i det nye år.

Investorer fra ind- og udland opkøber et stigende antal danske landbrugsbedrifter. Det skriver Finans.

De danske gårde er faldet voldsomt i pris under de seneste års landbrugskrise og ligner nu en attraktiv investering for velhavere, som ellers må nøjes med en negativ rente i banken eller en stor risiko på aktiemarkederne.

Investorerne er begyndt at afsøge markedet for danske landbrugsejendomme i løbet af 2015 og 2016, og nu er der for alvor ved at komme gang i salget.

»Vi har det seneste år oplevet en stærkt stigende interesse fra eksterne investorer (dvs. investorer uden for landbruget, red.), som overvejer køb af danske landbrugsbedrifter.

Vi har allerede medvirket i enkelte salg til eksterne. Jeg er overbevist om, at man i løbet af 2017 vil se en betydelig stigning i antallet af danske gårde, der sælges til eksterne investorer fra både ind- og udland,« vurderer Michael Haahr Andersen, afdelingsdirektør i Jyske Bank.

Blue Harvest, der har base i Schweiz, er et af de selskaber, som allerede er i fuld gang med at opkøbe danske gårde på vegne af udenlandske velhavere.

»Blandt investorerne er der en stærkt stigende interesse for danske landbrugsbedrifter,« fortæller Jens Ohnemus, adm. direktør for Blue Harvest, som foreløbig har været involveret 12 danske landbrugshandler, hvor køber har været eksterne investorer.

»Meget tyder på, at der i 2017 vil komme en markant stigning i antallet af danske gårde, som sælges til eksterne investorer. Vi har identificeret mulige investeringer i dansk landbrug for over 1 mia. kr. Min forventning er, at vi i 2017 vil formidle salg af danske landbrugsbedrifter til udenlandske investorer for 300-500 mio. kr.,« siger Jens Ohnemus til Finans.

Han oplyser, at investorer fra hele verden viser interesse for opkøb af danske gårde, men der kommer især mange henvendelser fra lande som Kina, Tyskland, Irland og Storbritannien.

Efter syv års krise er det kun ganske få danske landmænd, der har økonomisk styrke til at købe op og ekspandere.

Det er et problem, da der inden for de nærmeste år skal findes nye ejere til omkring 2000 heltidsbedrifter.

»Derfor er det glædeligt, at et stigende antal eksterne investorer viser interesse for at købe danske gårde. Foreløbig er omfanget begrænset set i forhold til, hvilke enorme investeringer der er brug for.

De eksterne investeringer udgør endnu kun få mia. kr., men på længere sigt kan investeringer fra især institutionelle investorer - som pensionskasser - få et større omfang,« vurderer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på landbrugets rådgivningscenter, Seges.
 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle