Mejeri fremrykker deadline: Køer skal ikke fodres med klimabelastende soja

Andelshaverne i Thise Mejeri har besluttet at fremrykke tidspunktet for, hvornår soja og ikke-europæisk foder skal udfases.

Senest 1. oktober 2022 vil alle køerne hos Thises andelshavere kun få foder, som er produceret i Danmark eller i det øvrige Europa. Og ingen køer vil blive fodret med soja.

Det har andelshaverne enstemmigt vedtaget på et møde, oplyser mejeriet i en pressemeddelelse.

Thise Mejeri lancerede i 2020 en ambition om, at andelshaverne skulle udfase soja og overgå til danskproduceret foder med virkning fra 1. oktober 2023. Den deadline rykkes altså nu et år frem.

Begrundelsen er, at 32 af de i alt 75 andelshavere allerede nu har høstet så positive erfaringer med at undvære soja, at det nu kan bredes ud til resten af andelshaverne.

For at sikre foderforsyningen hos andelshaverne blev det besluttet, at det foder, som man eventuelt indkøber, ikke nødvendigvis skal være dansk men af europæisk oprindelse.

Thise Mejeri anfører, at afhængig af opgørelsesmetoden svarer klimabelastningen fra den importerede soja til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledning af drivhusgasser. Derfor tager mejeriet nu ansvar for sin del af udfasningen af foderet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle