Mejeri mister halvdelen af mælken - men undgår fusion

Andelshavere med samlet set 25 mio kg mælk forlader i disse dage Them Andelsmejeri.

Them Andelsmejeri står midt i en turbulent tid. Siden weekenden er ejerkredsen bag mejeriet skrumpet fra 21 til 15 mælkeproducenter.

Målt på indvejede kg er det de helt tunge drenge, som har fundet nye samarbejdspartnere. Ifølge mejeriets formand Gert Glob Lassen, Silkeborg, mister mejeriet 25 mio kg. mælk fra de seks tidligere andelshavere.

Årsagen til de seks landmænds farvel skal findes i snart to års udfordringer med at følge med storebror Arlas mælkepris.

Trods A- og B-priser på mælken, har andelshaverne løbende øget deres leverance til mejeriet over de seneste år. Men sælgerne har ikke i samme takt kunnet afsætte mere ost, som er Them Andelsmejeris speciale.

"Vi landmænd har et stærkt vækstgen, også selvom det betyder, at vores mælkepris bliver presset. Landmænds lyst til at ekspandere er svær at stoppe, men for et mejeri er det giftigt at have for meget mælk over en lang periode. Historisk set er det dét, som mejerier lukker af", siger Gert Glob Lassen.

Afværgede salg

Utilfredsheden i ejerkredsen over den lavere mælkepris har da også ført til forslag om salg af mejeriet.

Flertallet af andelshaverne ville dog beholde mejeriet og i stedet har parterne landet en aftale, hvor de seks tidligere andelshavere får en bid af mejeriets egenkapital.

"Bestyrelsens oplæg var, at vi ville betale en sum svarende til den, man eksempelvis skal bruge for at komme ind hos Arla", siger Gert Glob Lassen, som ikke må gå i detaljer om den konkrete sum, som er blevet udbetalt.

"Men det er penge vi har. Vi har ikke måttet optage gæld for at opfylde aftalens indhold", slår han fast.

Nyt at søge efter mælk

I mejeriets oprindelige plan for at sikre en bedre afregning til andelshaverne var målet at reducere indvejningen med 15 procent. Med den indgåede aftale halveres mælkemængden og det betyder, at Them Andelsmejeri må se sig om efter 15-20 mio. kg mælk for at udnytte mejeriets kapacitet til fremstilling af ost.

"Det er helt nyt for os at skulle søge efter mælk, men det stiller os alt andet lige bedre end da vi skulle sælge overskudsmælk, som vi ikke kunne køre gennem mejeriet", siger Gert Glob Lassen med henvisning til, at mejeriet har solgt mælk det sidste halve år for at overholde aftagerpligten overfor andelshaverne.

Der skal ifølge formanden ikke ske justeringer af medarbejderskaren, som tæller ca. 70 personer.

"Men lige nu står vi overfor en proces, hvor vi lige skal lande igen. Men jeg ser frem til at vi igen kan arbejde for løfte mejeriets resultater, så vi igen kan betale bedre end Arla. Og med det nye setup er det indenfor rækkevidde", mener Gert Glob Lassen.

Foruden de seks andelshavere, som netop har forladt mejeriet, har mejeriet herudover mistet tre andelshavere det seneste år. Disse er stoppet af naturlige årsager.

Gert Glob Lassen tilføjer, at mejeriet på sin seneste generalforsamling blev omdannet til et AMBA for at sikre andelshaverne bedre.

 

Faktaboks

Om Them Andelsmejeri

  • 15 andelshavere og 70 ansatte
  • Forventer at indveje 35 mio kg fra andelshaverne i 2019
  • Skal bruge 50-55 mio. kg mælk til fremstilling af ost
  • Af den indvejede mælk, forventes økologisk mælk at udgøre 50 procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle