Mejeri ramt af straftold fra USA: Må hæve priser og opgive produkter

Bornholms Andelsmejeri har måttet skrue på prisen og opgive nogle mejeriprodukter, efter en straftold fra USA har ramt en række europæiske varer.

Bornholms Andelsmejeri har en lang historie med at eksportere varer til det amerikanske marked, men siden oktober er det blevet noget dyrere at sende oste over Atlanten.

Selv om mejeriet eksporterer til i alt 35 lande verden over, bliver omkring 23-24 procent af mejeriets produktion solgt i USA. 

Derfor har den ekstra høje told på 25 procent på nogle landbrugsvarer, som USA's præsident Donald Trump har indført fra og med 18. oktober i år, betydet en mærkbar ekstraudgift for produktionen.

"Vi har cirka en tredjedel af eksporten af ost, der er fra Danmark og til USA. Og det er klart, at vi kan mærke, når der kommer en toldsats på 25 procent", siger mejerichef hos Bornholms Andelsmejeri, Per Olesen, der ikke sætter tal på ekstraomkostningerne, men fortæller, at de mejeriprodukter, der bliver ramt af toldsatsen, udgør omkring 100 millioner kroner for mejeriet.

Mejerichefen mener dog ikke, at tolden vil få betydning for mælkeprisen endnu.

Har droppet produkter

For at dække omkostningerne har mejeriet i stedet delt udgiften ud på alle led af eksporten - egen produktion, kunderne og importørerne.

"Der er stadig en lokal produktion, som vi skal passe på ikke at blive for dyre i forhold til. Vi kan ikke bare lægge 25 procent oven på prisen af varen, for så sælger man ikke mere. Så alle skal minimere deres indtjening eller sætte penge til", siger Per Olesen.

Derudover har mejeriet også valgt at kigge på deres produktportefølje, og valgt at droppe nogle produkter, blandt andet nogle hårde oste til madlavning.

”Vi har måttet se på produkterne, for på nogle af de produkter, der er til industrien, kan vi ikke være med mere”, siger mejerichefen.

Mejeriet på Bornholm eksporterer cirka 2.500 ton ost om året til USA, der blandt andet aftager ostene Havarti og Danablue. Derved stammer størstedelen af andelsmejeriets omsætning også fra osteproduktionen, mens drikkemælk og smør udgør en mindre del.

Investering i fremtiden

Bornholms Andelsmejeri har ingen planer om at gå ud af det amerikanske marked, fortæller Per Olesen.

I stedet ser han pengene, som mejeriet har måttet lægge for at dække de øgede omkostninger, som en investering i fremtiden. 

"Hvis man tror på fremtiden, er man nødt til at investere. Kald det et ekstra markedsføringstilskud eller, hvad du vil. Det er forhåbentlig et spørgsmål om tid, før det (toldsatsen red.) er væk igen".

Told er straf for ulovlig støtte

USA's præsident, Donald Trump, har siden april i år truet med at sætte en straftold på en bred vifte af europæiske varer. 18. oktober blev straftolden en realitet.. 

Baggrunden for 'straftolden', som den er blevet døbt, er en årelang strid mellem USA og den franske flyproducent Airbus, som USA i 2004 anklagede for at få ulovlig statsstøtte. 

I oktober faldt dommen i sagen og WTO gav USA medhold, og åbnede for muligheden for at indføre højere toldsatser på varer fra EU. I alt må USA sætte told på europæiske varer for 7,5 milliarder dollar årligt, har Reuters berettet.

Nyt osteri taget i brug

Bornholms Mejeri står midt i en større udvidelse, hvor første etape stod færdig i 2017. Anden etape, et nyt osteri, er taget i brug her i efteråret.

"Vi har taget det i brug og er i fuld gang derude. Men det bliver aldrig helt færdigt, for der sker hele tiden ændringer, også nu her, hvor vi har kigget på andre produktyper og markeder".

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle