Mejerichef: Bakterieudbrud kommer ikke herfra

En campylobacter-smitte kommer, ifølge Fødevarestyrelsen angiveligt fra Bornholms Andelsmejeri, men alle prøver er negative, siger mejerichef.

Efter adskillige prøver uden spor af campylobacter, mener mejerichef på Bornholms Andelsmejeri, Per Olesen, at anklagen om at en bakterieudbrud, der har påvirket 107 personer, må ophøre.

"Man mistænker mig for noget, som man ikke kan bevise. Jeg kan kun sige det, som det er - der er ikke fundet noget i nogle af prøverne", siger han.

Mejerichefen har blandt andet udleveret referenceprøver en uge op til smitten, som ikke påviser fejl. Der har heller ikke været iblanding af råmælk i pasteuriseret mælk, som ellers kunne have forårsaget det hele. Og apparater viser heller ingen belægninger, siger mejerichefen.

"Det er klart, at man ud fra sandsynlighedsberegning, går ud fra, at det kommer her fra, men de kan intet påvise i vores produkter. Jeg ved ikke, hvad jeg mere skal gøre. Jeg er lidt træt af den her behandling. Det er ikke fair at udstille folk, når det ikke kommer herfra", siger Per Olesen.

Statens Serum Institut: Mælken er impliceret

Statens Serum Institut har indledende lavet en spørgeskemaundersøgelse. De har holdt 34 af de smittede op i mod 64 raske, og derigennem fået klart svar, lyder det fra Steen Ethelberg, seniorforsker ved Statens Serum Institut.

"Ud fra vores epidemiologiske undersøgelse, så står det klart, at smitten stammer fra Bornholms Andelsmejeri. Jeg vil helt bestemt sige, at mælken er impliceret og er kilde til udbruddet. De øvrige undersøgelser ligger nu hos Fødevarestyrelsen", siger han.

Men Fødevarestyrelsen har efter flere prøver og undersøgelser fra Bornholms Andelsmejeri endnu ikke fundet noget, skriver de i deres pressemeddelelse:

"Det er alvorligt, når der opstår mistanke om, at en fødevare kan gøre os syge. Vi har endnu ikke kunne bekræfte en kilde til udbruddet og er i tæt dialog med mejeriet om opklaringen. Derfor forsætter arbejdet med at undersøge, hvordan mælken kan være blevet forurenet”, siger beredskabschef Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.

Trods manglende fund hviler smitten stadig på mejeriet. Det udfordrer i værste fald forbrugernes tillid til mejeriet, siger Per Olesen.

"Men jeg står inde for mine produkter, for jeg sender ikke noget ud, som ikke er sikkert", siger han.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle