Mejerigigant har svært ved at finde køber til tabsramt problembarn

Efter tab for milliarder har Fonterra forsøgt at sælge aktiepost i kinesisk datterselskab. Men det har været sværere end ventet.

Efter flere måneders forsøg på at sælge sin aktiepost i det tabsramte datterselskab Beingmate Baby & Child Food Company i det skjulte, må Fonterra nu melde offentligt ud om sine intentioner.

Det er ikke lykkedes at sælge den samlede ejerpost på een gang, så nu vil man prøve i portioner på børsen, lyder det i en pressemeddelelse.

"Vi har talt med et antal interesserede vedrørende det potentielle salg af vores samlede andel af Benigmate, men indtil videre er det ikke lykkedes os at finde en køber", konstaterer topchef Miles Hurrell.

Det new zealandske mejeriselskab, der er blandt verdens absolut største mejerier, har haft et ekstremt dyrt bekendtskab med det kinesiske Beingmate. Fonterra købte sine 18 procent af Beingmate for få år siden - til en pris af 3,3 mia. danske kroner med det håb om, at selskabet, der sælger babyernæring på det tidligere lukrative og boomende marked for modermælkserstatning i Kina, skulle være en ny guldgrube.

Men sidste år måtte man efter massive tab i Beingmate nedskrive værdien af aktierne til bare 1 mia. kroner.

Ny strategi og frasalg på vej

Efter tabene, der også var fulgt af andre hårdtslående tab i Fonterra, satte den nyindsatte topchef Miles Hurrell gang i en strategiproces med mål om frasalg for at skaffe kapital til fremtidig vækst.

Men det er altså ikke så let at kappe ejerskabet til Beingmate, viser det sig.

"Vi begyndte vores strategiproces med en evaluering af samtlige investeringer, større aktiver og partnerskaber for at sikre os, at de stadig lever op til vores andelsselskabs behov i dag. Vi startede med en strategisk gennemgang af vores forhold til Beingmate, som har været skuffende", forklarer han i en pressemeddelelse, hvor man også gør rede for, at man har taget en del skridt for at kunne skille Beingmate ud af Fonterra.

Grunden til, at man nu melder ud om salgsplanerne er, at man ifølge børsreglerne i Shenzhen Stock Exchange, hvor Beingmate er noteret, skal melde, hvis man vil sælge større aktieportioner i et selskab.

Siden 2015, hvor Fonterra købte sine aktier, er aktieprisen raslet ned med 67 procent på Beingmate.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle