Mejerikæmpe er vokset vildt: Næsten firedoblet på 20 år

Årets rangliste over verdens største mejerier viser især, at fransk mejerikoncern har villet og kunnet vækste voldsomt siden 2000.

370 procent vækst på tyve år. Det svarer til noget nær en firedobling af omsætningen for den franske, privatejede mejerikoncerne Lactalis.

Lactalis indtager nu førstepladsen over verdens største mejerikoncerner. Det viser den nyeste rangliste fra den hollandske landbrugsbank Rabobanks analytikere. 

Hvert år kortlægger de branchens største mejeriselskaber og her har Lactalis altså snuppet topplaceringen fra listens hidtidige dominerende spiller, nemlig Nestlé.

"Siden 2010 er Lactalis vokset via næsten 60 handler, så man har ekspanderet i Mellemøsten, Afrika, samt Nord- og Sydamerika", konstaterer Rabobank og tilføjer:

"Lactalis' igangværende opkøb af Kraft Heinz' osteforretning og Groupe Bels Leerdammer, Bel Italia, Bel Tyskland og Bel Shotska Ukraine, som har en samlet omsætning på over 15 mia. kroner, vil yderligere øge virksomhedens førende position i næste års opgørelse".

Derimod har Nestlé, der altså nu er slået af førstepladsen, solgt fra af sin is-aktiviteter i Nordamerika.

I det hele taget påpeger analytikerne, at det er frasalg og opkøb, der afgør, hvem der stiger og hvem der daler på listen.

Arla ene om at øge omsætningen

 

 

Arla springer en plads op på listen til dette års ottendeplads ved at overhale kinesiske Mengniu, som den danske mejerikoncern selv har en aktiepost i og samarbejder tæt med.

"Arla var det eneste af de europæiske mejeri-andelsselskaber, der formåede at øge omsætningen i 2020", bemærker analytikerne. 

Alligevel er FrieslandCampina, ærkerivalen fra Holland, fortsat en spids foran på omsætningen, men mindre end 3 mia. kroner skiller nu de to kombatanter. Rabobank bemærker dog, at FrieslandCampina har solgt en del aktiviteter fra i 2021 og at dette vil kunne ses i næste års opgørelse.

Kigger på alternativer til mælk

Rabobank bemærker, at mejerisektoren klarede sig klart bedre end ventet gennem pandemien og holdt både mejerier og distribution kørende. Det var vigtigt, for de mange forbrugere vendte hjem til det traditionelle køkken under de mange lockdowns og bagte, stegte og kokkerede sig til rekordforbrug i flere lande af både smør, fløde og oste.

I den nederste del af listen er der ingen nye spillere taget med, men en del smårokeringer. Analytikerne spår dog, at Kraft Heinz næste år vil falde helt ud af rangeringen, idet man er i gang med en række frasalg. Dette vil også vække genklang for danske mejerikendere, der kan huske, at Arla forrige år overtog et mejeri i Bahrain fra netop Kraft Heinz og indgik en licensaftale om at producere en række produkter til Mellemøsten.

Analytikerne bemærker, at det næste år vil blive præget af opkøb- og frasalgsaftaler mellem giganterne. Der skal vækst til for at holde sig i top 20.

Fra 2000 til 2020 er den samlede omsætning for de 20 største selskaber mere end fordoblet.  I 2000 lå Arla på en 11. plads med en omsætning lidt under det halve af, hvad den var i 2020 - og omsætningen var kun en milliard kroner under, hvad verdens nu største selskab, Lactalis, i dag har.

Dengang var FrieslandCampina desuden lige bag efter Arla med en 12. plads.

Men også at stadig flere af de markante mejeriselskaber kigger på at påbegynde eller udvide deres produkter inden for mælke-alternativer og plantedrikke.

 

 

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle