Mejerimotoren i Mammen kværnede videre, selvom markedet vendte på hovedet

Mammen Mejerierne får tilbagefald i indtjeningen som følge af pandemien. Men vækstmotoren i selskaberne fejler intet.

Bortset fra et lidt lavere resultat i 2020 i forhold til 2019, så er det svært at se i de vigtigste regnskabs-nøgletal fra Mammen Mejerierne, at coronapandemien væltede verden sidste år.

Omsætningen steg nemlig som vanligt, med godt 1 procent, til nu 1,1 mia. kroner. Resultatet blev som nævnt en anelse lavere, men dog stadig i acceptable plus på 13,137 mio. kr. - det tredjebedste ud af de seneste fem år.

Under den solide mejerimotor på et af landets største private mejerier, ejet af brødrene Staunsbæk, ligger der dog store ændringer, skriver de i ledelsesberetningen. Her fremgår det, at væksten er realiseret på trods - og at ledelsen er godt tilfredse under omstændighederne.

"Pandemien har blandt andet medført faldende efterspørgsel som en direkte konsekvens af både nationale og internationale nedlukninger og restriktioner. Blandt andet foodservice-segmentet har været hårdt ramt, ligesom afsætningen til Mellemøsten over en længere periode var stærkt reduceret", lyder det.

"Den negative udvikling i resultatet skyldes blandt andet, at omsætningen som følge af Covid-19 er
realiseret på mindre rentable produkter og markeder sammenlignet med sidste år".

Over 200 mio. kg mælk

Mammen Mejerierne, der har hovedsæde i Bjerringbro, tæller flere produktionssteder. Mejerierne er især kendt for produktionen af den hvide og gule ost, der sælges over hele verden til over 60 nationer.

Ligesom resten af dansk mejeribranche har Mammen valgt at følge i Arlas fodspor og lægge om til non-GM mælk i år.

Netop eksporten gik frem sidste år. Salget i Danmark faldt tilbage fra 643 mio. kr. i 2019 til 619 mio. kr. i 2020. Imens voksede salget til eksport med 50 mio. kr. til 507 mio. kr.

I 2019 lød indvejningen fra selskabets faste leverandører på over 200 mio. kg., efter en årrække med årlig vækst. Hvordan det er gået i 2020, fremgår ikke af regnskabet.

Når det gælder 2021 skriver direktør Lars Staunsbæk i ledelseberetningen, at man forventer et år "i høj grad præget af covid-19".

"Vi forventer, at der fortsat vil være stigende konkurrence på såvel det danske som det internationale mejerimarked. Desuden forventes den indvejede mælkemængde at ligge på niveau eller lidt over 2020", lyder det. 

Ledelsen forventer derfor en omsætning i intervallet 1 mia. til 1,2 mia. kroner og indtjening på 15-20 mio. kr. før skat.

LandbrugsAvisen.dk arbejder på en kommentar fra Lars Staunsbæk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle