Mejetærskeren kommer med i vuggestuen

I Sdr. Felding vuggestue og børnehave er de mange børn spændte på at mejetærskeren igen i år kommer på besøg.

Hvert år når høsten er i hus, tager Rene Lomholt mejetærskeren med ned i den lokale institution, så børnene kan opleve den store maskine på nært hold. 

Aftalen kom i hus, da Rene Lomholt spurgte institutionen om det ikke kunne være lidt sjovt hvis han kom forbi med nogle maskiner. 

"Vi har været på besøg de sidste tre år og skal derned for fjerde gang, her om 14 dage. Det startede da min ældste datter var i vuggestue. Mange af de små får ikke rigtig muligheden for at sidde, eller være så tæt på de store maskiner, så ved at tage den med hjem i " deres stue " giver bare rigtig meget til børnene. Det er en rigtig god dag både for vokse og børn.  Sidste år kom der også folk fra plejehjemmet som lige skulle høre, hvor meget den kan høste osv. ", fortæller Rene Lomholt.

At mejetærskerens besøg gør lykke er Rene Lomholt ikke i tvivl om, og spørgsmålene er mange. 

"De spørger om mange ting. Om det er fedt at køre i den, og om den kan høste i regnvejr, hvor mange penge sådan en koster, hvor alt kornet kommer hen, hvem der kører kornvognen, om man kan høre musik oppe i førerhuset og om det ikke bare er fedt at høste når det er mørkt", fortæller Rene Lomholt.

Børnene får dog kun lov til at se og sidde i mejetærskeren, da der i den travle høst tid ikke er tid til en tur i marken, men Rene Lomholt overvejer i øjeblikket at lave et opslag via Facebook, hvor han inviterer børnene og deres forældre til at kunne komme ud at kigge og få en tur i mejetærskeren.

Rene Lomholt er medejer af Lomholt I/S, eller Østerbjergegård som gården hedder. Bedriften ejer han sammen med sin far og kollega Mikael Rabjerg som er driftsleder på 27. år.    

"Vi har 500 søer i opformering. Vi sælger sopolte til Danmark, Tyskland og Italien. På en ejendom fem km væk feder vi 7500 galtgrise. Min far på 71 år hjælper stadig til. Han betaler regninger og hjælper til her og der. Før i tiden sagde han hvornår han ikke var tilstede, men i dag er det omvendt, i dag fortæller han hvornår han kan. Han er nemlig rigtig glad for at rejse og har også andre interesser end landbruget", fortæller Rene Lomholt.

I år har de på Østerbjergegård høstet 620 hektar fordelt på 40 hektar frøgræs, 100 hektar vinterbyg, 150 hektar hvede, 40 hektar rug, 30 hektar havre  og 260 hektar vårbyg. 

Vestjyllands Andel bygger ny fabrik i Skive - udskældt dyr bliver ny proteinkilde 15. december · 10:37

"Vi sluttede af med vårbyg og hvede. Vi kører med en New Holland CR 9.80 35 fod på tredje sæson, som har høstet 2100 hektar til dato. Min rolle i år har været at sidde på mejetærskeren. Jeg laver selv service og køre den, det er så vigtig at den er 110 procent effektiv. Jeg føler jeg har overblikket fra førersædet og via walkie anlægget kan vi få tingene til at køre på skinner og det har det virkelig gjort i år. Det vigtigste i høsten planlægning, planlægning og godt vejr", oplyser Rene Lomholt og fortsætter:

"Det sidste lader vi en anden om, men planlægning er så vigtig. Både at der er plads hjemme til kornet, dygtige folk til at styre maskinerne, at der er tanket og smurt og hvor vi starter og slutter dagen i marken. Det har været en rigtig god høst. Gode udbytter og tingene har bare kørt, uden buler på maskiner og porte og mursten der er kørt imod," fortæller han.

Udbytterne ligger, ifølge Rene Lomholdt, på 7,2 ton i vinterbyggen, 6,5 ton i vårbyggen, 8 ton i hveden, 6,5 ton i havren og 7,5 ton i rugen.

Rene Lomholt deltager i Skyd høsten bedst. Her kan han både vinde en høstlagkage til hele høstholdet samt hovedpræmien, i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage Skyd høsten? Så klik her.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

  

 

Mere om temaet

Faktaboks

Skyd høsten først

Alle afgrøder er blevet høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu