Melding fra minister vækker glæde hos svinenæstformand

Det vækker glæde i L&F Svineproduktion, at fødevareministeren åbner for også at opgøre antibiotikaforbrug i doser.

Det er et vigtigt skridt, at myndighederne nu fremover også vil opgøre svinebranchens forbrug af antibiotika i ikke bare vægt, men også doser per gris, hvis det står til fødevareminister Mogens Jensen (S).

Det mener næstformand i L&F Svineproduktion og landmand Søren Søndergaard.

"Det er meget positivt, at ministeren nu åbner op for at anvende en opgørelsesmetode, som er mere retvisende. Det har vi jo kæmpet for i L&F. Problemet med at opgøre i antal kilo forbrugt er, at hvis produktionen svinger op og ned, så svinger det, vi bliver målt på, også op og ned", siger Søren Søndergaard og tilføjer:

"Det, vi gerne vil måles på, er, hvor mange gange vi behandler en gris, altså antal doser".

glad for lydhørhed

Et andet problem ved at opgøre i kilo er, at al antibiotika ikke vejer det samme. Som et godt eksempel kan nævnes midlet neomycin, der vejer 10 gange så meget, som det middel, det har erstattet, nemlig colistin, der er reserveret til menneskebrug.

"Så ved at skifte middel, som er i alles interesse, så kommer vi til at bruge mange flere kilo antibiotika, men samme antal doser", siger Søren Søndergaard.

Derfor er det en glad næstformand, der kan se frem til, at Fødevarestyrelsen både laver en opgørelse i vægt og doser. 

"Vi er lykkedes med at reducere forbruget i både kilo, men i særdeleshed i antal doser, og det vil vi landmænd gerne kunne se i tallene, når opgørelserne kommer. Derfor er det utrolig positivt, at ministeren har vist lydhørhed overfor den her opgørelsesmetode", siger Søren Søndergaard.  

Ministeren sagde tirsdag, at man også vil holde fast i opgørelserne med vægt, for at have det historiske sammenligningsgrundlag.

Emneord

politik , Svinekongres 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle