Mellem 100.000 og 300.000 danske mink er stadig i live

Et antal minkfarme har endnu ikke afsluttet pelsning eller har valgt at bevare deres avlsdyr. Fødevarestyrelsen anslår at mellem 100.000 - 300.000 danske mink stadig er i live.

Der er stadig mink tilbage i Danmark, selvom langt størstedelen af landets minkfarme har slået deres besætninger ned. 

Ifølge Fødevarestyrelsen er der mellem 100.000 og 300.000 mink tilbage i Danmark ud af de næsten 17 mio. mink, der var før pelsningen og aflivningen af de coronaramte mink gik i gang. 

Det svarer til, at under to procent af den samlede minkbestand er tilbage.

"Vi har ikke det præcise tal for lige nu og her, men det er i den størrelsesorden", siger Henning Knudsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Dyrene befinder sig på under 50 forskellige farme.

"Fristen for at aflive minkene med bonus var med udgangen af den 19., så der var nogen flere mink i sidste uge, end der er nu. Men i sidste uge fik vi svaberprøver ind fra 50 besætninger, som på det tidspunkt var i live. Vi ved dog ikke, om de besætninger rent faktisk stadig har levende dyr, eller om de bare ikke har givet besked om at farmen nu er aflivet", siger han.

Helt lovligt

Alle de tilbageværende mink befinder sig på farme, der ligger uden for smittezonerne. Derfor er det stadig helt lovligt, at beholde de raske mink.

"Alle farmene er uden for zonerne, og så er der ikke noget ulovligt i at holde mink i øjeblikket. Der kan folk have bevaret deres avlsdyr eller det kan være, at de ikke er færdige med at pelse endnu. Så længe de ikke ligger i en zone, kan folk vælge at beholde deres dyr, indtil der er en lov, der forbyder dem det", siger Henning Knudsen fra Fødevarestyrelsen.

Regeringen har fremsat et lovforslag, der skal gøre det ulovligt at handle med eller holde mink i Danmark i hele 2021, og støttepartierne har udtrykt opbakning. Loven er dog ikke endeligt vedtaget endnu.

Finder stadig smitte

Den seneste uge er antallet af nye smittede farme, som Fødevarestyrelsen finder, faldet markant. Og siden fredag er der ikke fundet nye smittede farme.

Det er en forventelig udvikling, forklarer Henning Knudsen, idet der er færre mink tilbage, der kan blive smittet. Alligevel testes der forsat ugentligt på de tilbageværende farme, og der findes stadig en gang i mellem en smittet farm.

"Vi kan finde nye smittede farme på tre måder. Enten fordi en af de prøver, som minkavlerne tager fra sine dyr og sender ind, er positiv. Det kan også være dyrene viser tegn på smitte, såsom snue eller hoste, og vi derfor tager ud og tager prøver. Sidst kan det også være, at en person med tilknytning til farmen bliver testet positiv, og at vi derfor opdager smitte hos dyrene", siger Henning Knudsen.

"Men det kræver, at der er mink tilbage derude, som vi kan teste", siger han.

De få smittede farme, der stadig findes, ligger hovedsageligt i Vestjylland.

Smittet på bagkant 

Flere kritiske røster har dog undret sig over, at der kan findes smittede farme i kommuner, hvor besætningerne allerede er slået ned. Men det er der en naturlig forklaring på, siger Henning Knudsen.

"I praksis kan vi godt have taget prøver tirsdag, farmen kan have afsluttet aflivningen om onsdagen, men bliver erklæret smittet om torsdagen. Så vil farmen stå som smittet, selvom der ikkke er nogen dyr mere", siger han og fortsætter: 

"Eller hvis vi får besked om, at der er en person fra farmen, der er testet positiv, eller der er en positiv overvågningsprøve, så bliver farmen registreret som under mistanke. Men er der ingen dyr tilbage at tage prøver af, fordi dyrene er aflivet, så vil farmen stå som mistænkt indtil vi kan afslutte arbejdet - og det er nok først når farmen er desinficeret".

Nogle mener, at det er manipulerende og kan få den almene befolkning til at tro, at der er flere smittede mink i deres områder, selvom dyrene er slået ned?

"Jeg kan godt forstå det synspunkt, men jeg er ikke enig. For i de mails vi sender ud står der både antal smittede og antal aflivede besætninger, og når de tal er ens, er der jo ikke flere smittede levende mink. Det ville i stedet være mere manipulerende, hvis vi skal bruge det udtryk, hvis vi ikke skrev, hvor mange, der var fundet positiv", siger Henning Knudsen.

Tirsdag kl. 12:55 er i alt 289 minkfarme testet positiv for coronasmitte, og 289 besætninger er aflivet.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle