Mens Arla fastholder: Ærkerival sænker mælkeprisen for anden måned i træk

Gabet mellem Arla og FrieslandCampina indsnævres for anden måned i træk.

Hollandske FrieslandCampina, der er Arlas største rival målt på mælkepriser og salg i Asien, må for anden måned i træk sænke sin mælkepris.

Det viser den månedlige prisopdatering, som andelsmejeriet mandag har offentliggjort.

Dermed haler Arla, der i sidste uge fastholdt sin notering til andelshaverne for nu fjerde måned i træk, ind på storkonkurrenten for anden måned i træk.

FrieslandCampina sænker sin mælkepris med 0,75 Euro, per 100 kilo til nu 35,25 euro per 100 kilo. Dermed er prisen nu nedsat med i alt 9 danske øre per kilo fra marts til maj og havner på 2,62 øre/kg.

"Vores garanterede pris falder med 0,75 euro (per 100 kilo, red.) sammenlignet med den garanterede pris i april, heraf er inkluderet en nedadgående korrektion på 0,58 euro. Denne korrektion følger, fordi priserne for råmælk, som vores referenceselskaber betaler, er lavere end hvad der blev estimeret på forhånd", skriver FrieslandCampina og tilføjer:

"Forventningen er, at priserne vil forblive relativt stabile i den kommende periode", lyder det.

Arla stadig bagefter - men haler ind

FrieslandCampinas mælkepriser kan ikke direktes sammenlignes med Arlas, idet er der forskel i afregning i tillæg for værdistoffer, transport, samt for efterbetaling og andre parametre.

Samtidig er FrieslandCampinas mælkepris en såkaldt garantipris - men kan efterfølgende reguleres, hvilket også sker for maj.

Den hollandske mælkepris dannes på en forventning til den kommende måned. Heri indgår også referenceselskabers mælkepris i blandt andet Danmark og Tyskland. Reelt kan en stigning i Arlas mælkepris altså være med til at skubbe FrieslandCampinas mælkepris opad. Arlas mælkepris skabes på baggrund af den allerede skabte indtjening.

Trods forbeholdene er der dog ikke meget tvivl om, at hollænderne fortsat er et solidt skridt foran deres danske konkurrenter.

Arlas såkaldte acontopris er i maj på 249,8 øre/kg mælk til danske andelshavere. Men det er vel at mærke for bedste kvalitet mælk, når man tæller både Arlagården plus - som langt størstedelen af leverandørerne indberetter til - og også tillægget for non-GM foder, som kun en mindre del har.

De fleste danske producenter vil derfor kunne opnå en pris på 2,42 kr/kg, hvis de leverer bedste kvalitet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle