Mens Arla har bidt sig fast: Konkurrent må sænke mælkeprisen

Arlas mælkepris har ligget stoisk fast hele 2019. Imens har ærkerivalen justeret hver måned.

Mens Arlas mælkepris for nu sjette måned ligger fuldstændig fast på 2,50 kr. pr. kg i aktuel pris, har ærkerivalen fra Holland, FrieslandCampina, igen justeret.

Denne gang til endnu et fald for de hollandske andelshavere og mælkeproducenter til nu 35 euro per 100 kilo mælk i såkaldt garanteret pris i juli.  Det er et fald på 0,75 Euro per 100 kilo i forhold til juni.

Og ser man i forhold til årets start, så lagde hollænderne ud med en mælkepris på 36,25 - altså 1,25 euro per 100 kilo mere, end hvad man betaler i juli.

Det svarer til cirka 10 øres sænkning per kilo over det seneste halve år. Og dermed har FrieslandCampina altså tabt markant forspring på mælkeprisen over de seneste måneder i forhold til det danskbaserede Arla.

Korrigerer efterfølgende

Formentlig ligger hollænderne stadig foran, idet de betaler 2,60 kr. pr. kg i forhold til Arlas aktuelle pris på 2,493 kr. pr. kg. Heri skal medtages, at Arlas pris indeholder tillæg for GMO-fri foder, hvilket kun et mindretal af de danske producenter modtager.

Der er dog også grund til at tage forbehold, når man sammenligner de to selskabers mælkepriser, for de bagvedliggende beregningsmodeller har flere forskelle i forhold til hinanden. Blandt andet er der forskellige modeller for betalingen for værdistoffer, tillæg for græsmælk og GMO, samt variation i efterbetaling, konsolidering og lignende.

Endelig skal der tages forbehold for, at hvor Arlas notering skabes på baggrund af opnåede resultater i forretningen, så dannes FrieslandCampinas mælkepris på forventningerne til forretningen samt på referencepriser fra konkurrenterne. Det betyder faktisk, at en stigning i Arlas mælkepris også kan føre til en stigning i FrieslandCampinas garanterede mælkepris for den kommende måned.

Netop derfor korrigerer det hollandske selskab også efterfølgende sin mælkepris, hvis det ikke viser sig, at resultaterne kan følge med. Dette er også en af årsagerne til, at mælkeprisen for juli justeres ned. Helt konkret er omtrent halvdelen af sænkningen, nemlig 0,39 euro ud af de 0,75 en korrektion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle