Mens de konventionelle drøner op: Endnu et stort gok til økogrise-prisen

Ikke alene får de ikke gavn af opsvinget. Økonoteringen hos Friland faldt til lavpunkt denne uge.

Mens de konventionelle svineproducenter nu kan lune sig ved den højeste svinenotering siden 2013 - nemlig 12 kroner, må mundvigene pege noget anderledes nedad hos de økologiske svineproducenter i Friland.

Samtidig med meldingen om, at Danish Crown øger noteringen til nu 12 kroner for næste uge, kom der nemlig et decideret gok til økologi-tillægget. Her dykker prisen nemlig med hele 70 øre - og den samlede afregning til de økologiske andelshavere ender dermed på et nyt lavpunkt for 2019.

Kun 20,2 kr/kg lyder noteringen på i næste uge.  Økologinoteringen startede ellers året på 22 kroner. Og økologerne må dermed se langt langt efter de stigninger på op mod 40 procent, som de konventionelle har opnået i år.

Økologi er ikke påvirket af ASF i Kina

Økotillægget er helt nede i 5,20 kr, mens kvalitetstillægget er 3 kroner. Det er en helt anden verden end for bare nogle år siden, hvor disse tillæg alene var på 20 kroner oveni i Danish Crowns notering.

Ifølge Frilands direktør Henrik Biilmann skyldes prispresset på økologisiden et for stort udbud i Nordeuropa. Økologien er slet ikke på samme måde trukkket op af det kinesiske markeds mangel på grisekød på grund af svinepest, har han tidligere i august forklaret til Landbrugsavisen.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle