Mere økologi: Regering vil trodse dårlige priser og faldende indtjening

Priserne på økologi er i bund, men alligevel har regeringen store ambitioner for mere økologi. Økolog efterspørger initiativer.

Den økologiske efterspørgsel, eksport og areal skal fordobles. Sådan lyder det ekstremt ambitiøse mål fra den stadigt relativt nye regering.

Men hvordan hænger det egentlig sammen med, at prisen på økologisk korn er faldet kraftigt, økologiske æg bliver ompakket, fordi de ikke kan sælges, og de økologiske svineproducenter mærker pt ikke meget til opturen i svinebrachen?

"Vi skal kigge på flere virkemidler for at føre den målsætning ud i livet, og det gælder også, hvordan man kan stimulere det økologiske forbrug", siger fødevareminister Mogens Jensen (S) og fortsætter:

"Der har også tidligere været ordninger, hvor man har givet offentlig støtte til markedsføring af økologiske varer og fødevareprodukter. Det kan også være at understøtte forbruget af økologi via offentlige køkkener og offentlige indkøb".

målsætning og afsætning skal harmonisere

Økologisk landmand Jens Krogh fra Ølgod mener, at det offentlige bærer et ansvar for at løfte efterspørgslen på økologiske varer.

"Som den største enkeltindkøber ligger der et klart ansvar for staten, at man får målsætningen om en fordobling af økologi til at harmonisere med afsætningen", siger han.

I 2018 faldt indtjeningen for økologer kraftigt for første gang i årevis, og det har været en hård tid for nyomlæggere. Jens Krogh afviser, at han er decideret bekymret for regeringens mål om et større økologisk areal.

"Men det er da en overvejelse værd, at der skal være balance. Der synes jeg, man skal se på mejerisektoren, hvor vi nu fylder så meget i markedet, at man formår at styre omlægningen. Det skal man have lært andre steder", siger landmanden og tilføjer:

"Efterspørgslen ændrer sig jo ikke markant, fordi regeringen har en målsætning om at fordoble arealet. Vi skal have nogle afsætningsvirksomheder, som i højere grad er med til at bestemme den udvikling".

"Det er godt med den målsætning, men der skal følge noget med. Jeg tror, at kurven for økologi bare vil fortsætte opad, men kunsten er at styre den, så vi ikke allesammen for bloddryppende regnskaber. Der skal komme nogle initiativer".

planen er ikke klar endnu

Fra regeringens hånd er det dog indtil videre småt med konkrete initiativer. I finanslovsudspillet er der afsat en milliard til grøn forskning, herunder økologi, mens fødevareministeren vil arbejde for, at EU's landbrugsstøtte kan bruges til udvikling i økologi.

Hvorfor fylder økologi ikke mere i finansloven, når nu I har så ambitiøs en målsætning?

"Der er ikke vedtaget en endelig finanslov, så lad os nu se, hvordan den kommer til at ud endeligt, men vi er en ambitiøs regering, og jeg tror ikke, at nogen har forventet, at vi kan opfylde alle målsætninger i den første finanslov", siger fødevareminister Mogens Jensen, der tilføjer:

"Men jeg har en hel palette af tiltag, jeg vil kigge på, når det kommer med det endelige forslag til, hvordan vi styrker økologien. Men den plan er ikke klar endnu".

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle