Mere græs giver sundere mælk

Forsøg på Foulum viser, at køer fodret med græsensilage giver mælk med sundere fedtsyrer og et højere indhold af antioxidanter end køer fodret med majsensilage.

Jo mere græs, køerne æder, jo flere sunde omega-3-fedtsyrer indeholder mælken. Samtidig får mælken et højere indhold af antioxidanter.

Det oplyser forskningschef Jacob Holm Nielsen, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet (tidligere Danmarks JordbrugsForskning).

Forskere på Foulum har gennem de seneste år undersøgt sammenhængen mellem forskellige fodertyper og mælkens sammensætning og smag. Ved en temadag sidste år fremlagde Jacob Holm Nielsen resultater af denne forskning. Det drejede sig om forsøg med to forskellige typer grovfoder og deres effekt på mælkens fedtsyresammensætning og indhold af antioxidanter.

Køernes grovfoder var baseret på enten græsensilage eller majsensilage. Kraftfoderet til de to grupper var ens.

Mælken efter det græsbaserede foder havde et betydeligt højere indhold af antioxidanter end efter det majsbaserede foder. Eksempelvis var indholdet af alfa-tocopherol mere end fordoblet og indholdet af beta-caroten tredoblet i "græsmælken" i forhold til "majsmælken".

Bedre forhold

Når det gælder sammensætningen af fedtsyrer, er det mest interessante forholdet mellem omega-3 (linolensyre) og omega-6 (linolsyre).

Forholdet 1:1 anses for at være det ideelle, oplyser Jacob Holm Nielsen. I mælken efter det majsbaserede foder var der 0,2 procent omega-3 og 2,1 procent omega-6. I "græsmælken" var der 0,7 procent omega-3 og 1,9 procent omega-6.

Altså et betydeligt mere favorabelt forhold mellem de to fedtsyrer i "græsmælken", om end der stadig er et godt stykke vej til det ideelle forhold.

Jacob Holm Nielsen kender dog eksempler fra England på, at mælk fra køer med såkaldt low-input-fodring har et forhold på 1:1 mellem de to fedtsyrer. Det drejer sig om køer der går ude på græs hele året og stort set ikke får andet foder. Her er mælkens indhold af antioxidanter også endnu højere end ved fodring med græsensilage og kraftfoder.

Nye typer mælk

Han er overbevist om, at der i fremtiden vil komme krav eller i hvert fald ønsker fra mejerierne om mere græs i fodringen med henblik på produktion af særlige typer af drikkemælk. Der kan også blive tale om at bruge andre planter i fodringen for at give specielle smagsoplevelser.

"Der er stor interesse fra mejeriernes side for differentieret mælk som modtræk mod discountmælken," siger han.

"Det er en international trend. Eksempelvis er Campina i Holland i gang med at lancere produkter med et højere indhold af omega-3-fedtsyrer."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle