Mere vækst på landet: 18 anbefalinger skal styrke erhvervsudvikling

Det er afgørende, at der stilles skarpt på de erhverv, der fylder meget i landdistrikterne. Sådan lyder det fra Vækstudvalget for erhverv i land- og yderområderne, der netop har præsenteret 18 konkrete anbefalinger til politikerne på Christiansborg.

Vækstudvalget, der er nedsat af Landdistrikternes Fællesråd, har siden 2017 arbejdet på at identificere, kategorisere og analysere udfordringer og vækstbarrierer for små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne, som gennem politiske tiltag kan vendes til muligheder og vækst til gavn for hele landet.

Udvalget præsenterer fem veje og 18 anbefalinger til, hvordan politikerne kan skabe bedre rammebetingelser for erhverv i landdistrikterne. Blandt anbefalingerne er bedre adgang til finansiering, styrket konkurrenceevne og bedre muligheder for rekruttering af kvalificeret arbejdskraft.

Det skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.

"Vi skal have hele Danmark med, og det kræver, at vi fokuserer på livet uden for de store danske byer. For uden liv er der ingen udvikling, og uden udvikling er der ingen liv. Derfor er jeg glad for, at flere erhverv, der har stor betydning for aktiviteten i landdistrikterne, her er gået sammen for at komme med forslag til initiativer, der kan holde fokus på udvikling og liv i landdistrikterne", siger Lone Andersen, Viceformand i Landbrug & Fødevarer i en kommentar til landbrugsavisen.dk.

Hos Landdistrikternes Fællesråd glæder formand Steffen Damsgaard sig over opbakningen fra de store erhvervsorganisationer.

"Vækst er forudsætningen for velstand og velfærd i hele Danmark. Derfor er det afgørende, at de erhverv, der fylder meget økonomisk og beskæftigelsesmæssigt i landdistrikterne, får bedre rammebetingelser, så de kan fortsætte med at skabe den vækst og udvikling, der er nødvendig for at bringe Danmark i balance", siger han.

Udvalget, der består af interesseorganisationerne Landbrug & Fødevarer, Danske Rederier, HORESTA, SMVdanmark og Landdistrikternes Fællesråd, peger på en række generelle udfordringer og branchespecifikke rammebetingelser, som erhvervene hver især oplever som hæmmende for yderligere vækst og udvikling i landdistrikterne.

Fokus på finansiering af erhvervsejendomme

Et af de emner, der har fyldt meget i udvalgets arbejde, er finansiering af erhverv i landdistrikterne. De små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne er nemlig udfordret af manglende adgang til kapital. Det er oftest udfordringer i forhold til landbrug, turisme, dagligvarebutikker, selvejende institutioner og håndværkere.

"Flere virksomheder og erhvervsdrivende i landdistirkterne har en oplevelse af, at det er svært at skaffe den nødvendige kapital og optage lån. Det mener udvalget er en væsentligt vækstbariere, som man politisk skal tage hånd om", siger Steffen Damsgaard.

Derfor er udvalget kommet frem til, at det er nødvendigt at styrke adgangen til kapital for SMV'er, f.eks. ved at analysere lånemulighederne og styrke Vækstfonden igennem markedsføring og målretning af vækstlånene.

Hos Landbrug & Fødevarer mener man også at der er brug for fokus på finansieringsforhold for erhverv i yderområder og bedre muligheder for rekruttering. Det kan for eksempel være ved erhvervspulje for landdistrikter til rekruttering og kampagne for tiltrækning af kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

"Derudover er det også vigtigt, at landdistrikterne ikke kobles af den digitale udvikling af samfundet, så bredbånd og mobildækning er et must. En god bredbåndforbindelse er en afgørende forudsætning for at både landmænd og virksomheder kan drive deres forretning på den bedst mulige måde både – ikke mindst på den miljø- og klimamæssige bundlinje", siger Lone Andersen.

Rekruttering og uddannelser afgørende

Et andet fokuspunkt for udvalget har været rekruttering af kvalificeret arbejdskraft. Flere danske kommuner oplever i disse år en kraftig mangel på arbejdskraft forårsaget af bl.a en faldende andel af erhvervsaktive og unge menneskers søgen mod uddannelserne i de større byer.

Udvalget mener samtidig, at der skal igangsættes en bosætningskampagne i landdistrikterne, der skal tiltrække indenlandsk og udenlandsk arbejdskraft, fastholde de unge og gøre det attraktivt at bosætte sig i land- og yderkommunerne.

"Jeg håber, politikerne lytter til vores forslag til initiativer. For det er ikke kun os, der har en hverdag ude i landdistrikterne, der mener, at vi skal have fortsat fokus på udviklingen. En ny undersøgelse viser, at knap halvdelen af danskere mener, regeringen bør prioritere landdistrikterne over byområderne i de næste fire år", slutter Lone Andersen.

Læs hele udvalgets rapport her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle