Merrild efter rapport: Ministeren må forstå, at vi ikke kan styre vejret

LF-formand er ikke overrasket over manglende fald i udledning. Han understreger, at erhvervet arbejder på højtryk.

Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild er på ingen måde overrasket over, at der ikke kan konstateres fald i udledningerne af kvælstof i 2017. Derfor ærgrer han sig over, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en reaktion på endnu ikke offentliggjorte Novana-tal langer ud efter landbruget for at skulle gøre mere

"Alting var jo imod os i 2017. Der var ekstreme mænder af nedbør og vi havde rigtig svært ved at få noget til at gro. Når der er store mængder regn og intet vil gro, så det skal jo give mere kvælstofudledning", konstaterer Martin Merrild.

"For mig er det ingen overraskelse, at udledningen ikke falder efter et år som det i 2017".

LAndbruget investerer 30 mio. kr.

Landbrugsformanden pointerer, at tiltagene, der kræves af landbruget, er i fuld gang, men at virkningen først kommer efter en periode. Derfor vil det ifølge Martin Merrild være for tidligt at stramme lovgivningen på området.

"Vi investerer markant og tager det her meget alvorligt. Vi er i fuld gang med de tiltag, der skal reducere udvaskningen over de kommende år. Men vi kan ikke lave om på vejret. Det er vi underlagt", siger han og tilføjer, at Landbrug & Fødevarer selv har lagt 30 mio. kr. i en konsulentordning, der hjælper projekter som vådområder og minivådområder igennem.

"At anlægge minivådområder er kompliceret og vi er afhængige af kommunerne for at få det hele på plads. Det er man nødt til at have respekt for tager tid. Man skal finde de rette arealer, beregne vandets forløb, aftale med de berørte landmænd - og det hele kan kollidere med de planer, som kommunerne har for områderne", siger han og understreger så igen:

"Hvis vi kunne bestemme vejret, ville meget være anderledes i dansk landbrug. Ministeren er nødt til at forstå, at der er enorme udsving fra år til år".

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle