Merrild: Kæmpestore konkurrenter tvinger landbruget til handling

Efter Landbrugsraadets første 100 år står landbruget over for store og nye udfordringer i konkurrencen, sagde Martin Merrild.

Landbrugsraadets første 100 år har været ’fantastiske’. Men i dag står dansk landbrug over for helt nye udfordringer, der kræver nye beslutninger, mod og handlekraft. Det sagde Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild i sin velkomsttale ved fejringen af Landbrugsraadets 100-års jubilæum, der holdes torsdag på Axelborg.

Han henviste til de ’integrationer’, der gradvist er begyndt at præge konkurrenterne på de internationale markeder.

"Vi har i mange år været rigtig gode til at pleje vores små, individuelle virksomheder, vores landbrug, grovvarer, mejerier og slagterier. Men konkurrencen har altså ændret sig".

Kæmpestore

"Det, vi er oppe imod i dag, er kæmpestore integrationer, der kontrollerer hele produktionen fra jord til bord. De er kapitalstærke, de er handlekraftige og determinerede. Det ER vi nødt til at forholde os til".

Ifølge Martin Merrild er det en situation, der kalder på nye løsninger og ’modige beslutninger’.

"Vi skal fejre de fantastiske 100 år, der er gået, og ikke mindst de folk, der med stor handlekraft har bundet os sammen i de mange år. Men vi skal også rette blikket fremad og tale om det med mod og den handlekraft, der er brug for, hvis vi også skal være en succes i fremtiden".

Intet nyt under solen

Men er konkurrencesituationen ny, er andre ting til gengæld ualmindelig langtidsholdbare.

Martin Merrild ridsede i sin velkomst kort Landbrugsraadets historie og forhistorie op. Han citerede i den forbindelse Landbrugsraadets medstifter og første præsident, Thomas Madsen-Mygdal.

Han sagde ifølge Martin Merrild i en af sine første udtalelser på posten, at en af Landbrugsrådets centrale opgaver var at ’værne erhvervet mod de tvangsindgreb, som dilettantiske samfundsreformatorer i vore dage har så let ved at finde på«.

"Nogle vil mene, at opgaven ikke har ændret sig meget«, lød det ironisk fra Martin Merrild, inden han gav ordet til fire af dansk landbrugs top-direktører".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle