Merrild: Selveje er bedre end andre ejerformer

Selveje er bedre end andre ejerformer. Det fastslår Martin Merrild på etableringskonference.

"Vi har tidligere set andre ejerformer, der er blevet udkonkurrereret af selvejet. Der er mange fordele ved det ansvar, landmanden påtager sig, når han ejer bedriften.

Vi skal helt klart satse på økonomisk bæredygtighed. Landmænd er meget risikovillige, og vi har en suveræn verdensrekord i gæld, men vi skal undgå igen at komme i en tilsvarende situation," siger Martin Merrild i forbindelse med Landbrug & Fødevarers etableringskonference på Dalum Landbrugsskole.

Han opfordrer de unge til at prøve sig selv af, for eksempel på en mindre ejendomme eller med en forpagtning, før de for alvor etablerer sig.

Han advarer i den forbindelse mod at adskille jord og animalsk produktion ved at lade eksterne investorer købe jorden.

"Det er utroligt svært for unge at udleve deres drøm om at blive selvstændige, men det hjælper ikke at kigge på bankerne eller andre. Vi har alle et stort ansvar," siger Martin Merrild.

Han erkender, at risikoen ved at låne til landbruget er høj.

"Jeg har været med gennem adskillige kriser i landbruget, så jeg troede kun, det ville tage to-tre år, men jeg tog fuldstændig fejl. Det er en fuldstændig ny situation.

I 90érne og nullerne blev markedskræfterne sluppet løs, og man troede, det ville skabe balance. Det var et kæmpe eksperiment," siger Martin Merrild.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle