Merrild til V-regering: Gå efter brede aftaler

Landbruget har brug for en langtidsholdbar politik. Derfor bør regeringen forsøge at få bred opbakning til landbrugspolitikken, mener Martin Merrild, formand for L&F.

Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, hilser den nye Venstre-regering og dens mange landbrugsvenlige signaler varmt velkommen.

»Der står ikke så meget om vores erhverv i regeringsgrundlaget. Men det, der står, kan vi kun være tilfredse med.«

Martin Merrild glæder sig også over valget af ny fødevareminister i Eva Kjer Hansen.

»Jeg kender hende som en energisk og konsekvent politiker med holdninger, som hun vil sætte igennem. Jeg har kun haft gode oplevelser med Eva Kjer Hansen.«

Og sammenlægningen af de to ministerier til ét samlet Miljø- og Fødevareministerium får også ros og lover godt for en mere smidig beslutningsproces og administration, vurderer han.

Stemingen stiger

Martin Merrild er også meget tilfreds med miljø- og fødevareministerens tilsagn om hurtigst muligt at udmønte VKO’s landbrugspakke med mere gødning, afvikling af tvungne randzoner og efterafgrøder, nye øjne på vandplanerne m.m.

Han forventer, at de reducerede kvælstofnormer vil blive udfaset med to tredjedele i 2016, når man nu ikke kunne nå at tage hul på den første tredjedel i 2015, som VKO oprindelig lagde op til. Men det haster også med at få afviklet de tvungne randzoner og med at få revurderet vandplanerne, som efter Landbrug & Fødevarers opfattelse er overimplementeret i deres nuværende form, siger han.

»Der er kæmpe problemer med de vandplaner, for der er alt for stor usikkerhed om kvælstofberegningerne, ligesom der er medtaget alt for mange vandløb,« sige Martin Merrild.

»Det har aldrig været EUs mening, at alle vandløb skulle med. Jeg håber, man vil skynde sig at tage fat i planerne, - også fordi Landbrug & Fødevarer jo har stævnet staten. Det ville være fint at spare de advokatomkostninger.«

Humøret er steget lidt

Udsigten til at få mere gødning fra næste forår har allerede sendt humøret flere grader i vejret hos landmændene.

»Jeg synes, jeg kan mærke, at landmændene er blevet lidt mere optimistiske, så nu gælder det om at få sat gang i den politiske proces hurtigst muligt,« mener Merrild.

Skal være langtidsholdbart

Midt i glæden over de mange positive elementer i VKOs landbrugspakke - der med Liberal Alliances opbakning vil kunne gennemføres af et blåt flertal - håber Martin Merrild imidlertid, at pakken kan få endnu bredere opbakning - meget gerne fra Socialdemokraterne.

»Vi landmænd disponerer hver eneste dag på 30 års sigt. Derfor har vi behov for en langtidsholdbar politik, der er funderet så bredt som overhovedet muligt. Og vi har også brug for, at vi har en forståelse i befolkningen for, at det her er ansvarligt og ordentligt.«

»Det, der står i regeringsgrundlaget om landbrugets konkurrenceevne, ligner til forveksling et papir, vi lavede før valget sammen med daværende vækst- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen. Det burde være tegn på, at der er gode muligheder for brede løsninger,« mener Martin Merrild.

Faktaboks

Håber på Kristian J

  • Landbrug & Fødevarer beklager, at Handels- og Udviklingsministeriet er nedlagt.
  • »Vi har et kæmpe behov for et Udenrigsministerium der er aktivt på det handelspolitiske område,« siger Martin Merrild.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle