Merrilds afsked: Farvel til et egetræ, der gav ly

Der var glas og galla på delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer, da medlemmerne med et års forsinkelse holdt afskedsreception for Martin Merrild. 

Formand Søren Søndergaard kaldte i sin tale til Martin Merrild sin forgænger for et egetræ. Et egetræ er langtidsholdbart, men kan godt have lidt knaster, der kan være lidt svære at høvle af. Martin Merrild blev også hyldet for sin dybe loyalitet for landmænd og for sin omsorg for Landbrug & Fødevarer med forkærlighed for flid, sparsommelighed og høj effektivitet.

Lars Daugaard, L&F’s CFO var optaget af Merrilds forhold til penge. 

”Martin Merrild var ikke det barn som havde flest penge med på skoleudflugt, men han havde flest med hjem. Ifølge formandssekretæren er det lettere for en kamel at gå gennem et nåleøje, end af få kongens mønt ud af Martin Merrild”.

Trods ex-formandens aversion mod fråds, fik han et gavekort på ”Pissedyr københavnerkaffe” på restaurant MARK. 

Han huskede også at takke Merrilds hustru Ulla Merrild for at have lånt Martin Merrild ud uden at vide – han kunne jo potentielt have været til gavn derhjemme - inde eller ude. 

”Det var han nok ikke fra 2012-2020”, konstaterede Lars Daugaard. 

Ellers stod situationen i dyb kontrast til for et år siden, hvor Martin Merrild stoppede som formand for Landbrug & Fødevarer. Dengang var delegeretmødet virtuelt for de fleste og kun primærbestyrelsen deltog i Herning. Martin Merrild havde corona og viceformanden måtte holde beretningen.

Nu et år senere vrimlede det med mennesker og velafsprittede håndtryk, da ex-formanden blev hyldet et år efter sin afgang.

Talerne regnede ned over Martin Merrild, der takkede med anekdoter for de mange år, han har tjent erhvervet. 

"Engang sagde departementschefen efter et møde i Landbrugsministeriet mellem minister og formanden for landboforeningerne: Kom nu i gang, I hørte jo, hvad manden sagde".

Det var dog ikke i Merrilds egen tid. Han huskede også anekdoten om da den navnkundige Anders Andersen forlod rollen som præsident for landbruget for at blive minister, og medarbejderne satte sig om et bord og sagde:

"Aldrig mere må det ske, at de folkevalgte tager magten".

Det har de dog haft siden, bedyrede Martin Merrild, der mener, at Landbrug & Fødevarer er den stærkeste landbrugsorganisation i verden.

"Vi er ubetinget det land i Europa, hvor landbruget står stærkest politisk. Det er enestående og ikke kommet af sig selv og vedligeholder ikke sig selv. Der skal holdes øje med oliepinden. Uden olie af god kvalitet går det ikke. Jeg håber, at jer, der har ansvaret nu, har en ambition om at aflevere vores organisation endnu stærkere til de næste, der på et tidspunkt skal tage over", sluttede han.

Emneord

Delegeretmøde 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle