Mette Frederiksen åbner for hanerne: Tirsdag bliver Baltic Pipe åbnet officielt

Statsminister Mette Frederiksen er tirsdag i Polen, hvor Baltic Pipe officielt bliver åbnet. Også den polske præsident og den norske statsminister vil være til stede ved arrangementet.

Arbejdet med gasrørledningen Baltic Pipe nærmer sig sin afslutning. Ledningen forbinder norske gasfelter i Nordsøen med det polske gassystem. Også Danmark bliver koblet på den enorme ledning, der løber tværs over Danmark gennem mange danske landmænds marker. 

Tirsdag bliver Baltic Pipe officielt åbnet ved et internationalt arrangement på kompressorstationen i Goleniów nær Stettin i Polen.

Til stede vil være blandt andre Polens præsident Andrzej Duda samt den danske statsminister Mette Frederiksen, Polens premierminister Mateusz Morawiecki og den norske statsminister Jonas Gahr Støre.

Sammen vil de fire dreje på en gashane og dermed symbolisere åbningen af Baltic Pipe, oplyser Energinet i en pressemeddelelse.

Også Statsministeriet har sendt en pressemeddelelse i forbindelse med åbningen. Her lyder det fra statsminister Mette Frederiksen.

- Putin bruger energi som et våben til at true vores forsyningssikkerhed, presse energipriserne i vejret og skabe splid mellem allierede. Det er derfor vigtigere end nogensinde, at vi arbejder tæt sammen med vores europæiske partnere, så EU hurtigst muligt bliver uafhængig af russisk energi. Baltic Pipe er et vigtigt skridt på vejen, siger Mette Frederiksen.

Energinet stået for arbejdet

Energinet har stået for arbejdet med at grave ledningen ned i Danmark. Energinet har anlagt 105 kilometer gasrørledning i Nordsøen og 210 kilometer gasrørledning tværs over Danmark.

Ved Everdrup på Sydøstsjælland er der opført en helt ny kompressorstation. Dertil kommer en udvidelse af modtageterminalen for gas i Nybro ved Varde.

Arbejdet med Baltic Pipe i Danmark er ikke foregået gnidningsløst. Mange lodsejere, som har skulle lægge marker til projektet, har protesteret. Miljøorganisationer har også protesteret.

I maj 2021 til marts 2022 lå arbejdet med ledningen stille på dele af projektet i Østjylland og Vestfyn, da en miljøtilladelse blev trukket tilbage af Miljø og Fødevareklagenævnet.

Baltic Pipe får en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året. 80 procent af kapaciteten er allerede solgt for de første 15 år med henblik på transit til Polen og Øst- og Centraleuropa.

Rørledningen er afgørende for, at Polen kan få opfyldt et mangeårigt ønske om at blive uafhængig af russisk gas. 

Det var tilbage i 2015, at Energinet og det polske gastransmissionsselskab GAZ-SYSTEM fik i bevilget EU-midler til at begynde forundersøgelserne til en dansk-polsk forbindelse. I 2019 fik Baltic Pipe sin VVM-tilladelse, og anlægsarbejdet begyndte i slutningen af 2019.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle