Mette Frederiksen afviser luskeri med nye krav

De skærpede reduktionsmål har hele tiden stået i forslaget til finanslov, understregede statsminister Mette Frederiksen. Hun erkendte dog at processen kunne have været bedre.

"Processen har ikke været optimal og jeg er da ked af, at der bliver noget tidspres. Men det er forkert at sige, der ikke har været offentighed om vores planer, da det står i vores udspil til finanslov".

Det sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde ved delegeretmødet i Herning,

Hun afviste, at regeringens skærpede krav til den målrettede kvælstofregulering er ’kommet som en tyv om natten’.

"Vi socialdemokrater sagde allerede inden valget blev udskrevet, at vi kom til at se på den målrettede regulering og det er ikke nyt, at en S-regering er optaget af det. Og da vi kan se, at vi ikke er i mål med det, der lå til grund, griber vi ind", sagde Mette Frederiksen.

Ønsker bred aftale

Alligevel håber statsministeren på, at det vil lykkes at lande en bred aftale.

"Jeg er ikke i tvivl om, at et bredt samarbejde også på landbrugsområdet vil være at foretrække. Men jeg kan selvfølgelig ikke garantere, hvordan de andre partier stiller sig".

Statsministeren understregede gentagne gange, at hun bakker grundlæggende op om landbruget og ikke ønsker at presse erhvervet ud af landet.

"Jeg tror ikke hujende fis på, at verden bliver et bedre sted at være, hvis man skubber dansk landbrug ud over grænsen".

"For mig som socialdemokrat er det vigtigt at stå fast på, at dansk landbrug er kommet for at blive. Det, vi skal finde løsninger på er, hvordan aftrykket fra landbrugproduktionen bliver mindre. Både på vores drikkevand, vores natur og vores klimae. Der tror jeg på, at partnerskabstankegangen er den rigtige".

EU-budget skal ned

Mette Frederiksen nævnte, at hun ser store muligheder bl.a. ny teknologi, i jordfordeling og i udtagning af lavbudsjirde - dog ikke i størrelsesordenen en tredjedel, som nogle partier har foreslået.

Men de mange forventninger til landbruget får ikke Mette Frederiksen til at ryste på hånden i forhold til regeringens mål om ikke at øge EUs budget.

"Vi bliver et land mindre - så vil det da være mærkeligt at øge budgettet", sagde hun.

Det kan derfor blive nødvendigt at reducere EUs landbrugsbudget og indrette landbrugspolitikken anderledes fremover, mente statsministeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle