Mette Frederiksen har åbnet Folketinget: - Vi skal indføre CO2-afgift på landbruget

Statsminister Mette Frederiksen har tirsdag holdt sin åbningstale i Folketinget. Der blev ikke udskrevet valg, men til gengæld lovede hun CO2-afgift på landbruget. Det sker forud for, at ekspertgruppe til efteråret leverer sin rapport om fordele og ulemper ved at indføre en CO2-afgift.

Der blev ikke udskrevet valg tirsdag, da statsminister Mette Frederiksen åbnede det nye folketingsår med sin åbningstale.

Det bliver et år, hvor der blandt andet skal diskuteres om, og ikke mindst hvordan, landbruget skal pålægges en CO2-afgift. Det er planen, at det skal ske, når en ekspertgruppe til efteråret har vurderet fordele og ulemper ved at indføre en CO2-afgift på landbruget. 

Sikkert er det dog, at statsministeren allerede nu klart siger, at hun ønsker en CO2-afgift på landbruget. Det gjorde hun klart, da hun i sin tale kom ind på den grønne omstilling.

Fra statsministeren lød det, at der i denne folketingsperiode er blevet indgået en grøn aftale næsten hver anden uge i de sidste tre år, men der skal stadig gøres meget mere, da vores plante- og dyreliv ”forsvinder for øjnene for os”.

Hun henviste herefter til det gamle citat fra A. P. Møller, der sagde, at ”den, der har evnen, har pligten”.

Fra Mette Frederiksen lød det i talen, at vi i Danmark har både evnen og pligten.

- Men det kræver, at vi fortsætter den nuværende kurs. Vi skal beskytte det danske guld: Vores rene drikkevand. Indføre en CO2-afgift i landbruget. Skabe en helt grøn indenrigsluftfart. Og producere meget mere vedvarende energi, sagde statsministeren.

Det er forventningen, at regeringen - der til den tid sidder der -  på baggrund af anbefalingerne fra ekspertgruppen vil komme med et udspil til en CO2-afgift på landbruget, som herefter skal forhandles med Folketingets partier. 

Omkring udsigten til folketingsvalget lød det fra statsminister Mette Frederiksen til pressen, da hun kom ud fra Folketingssalen, at ”mon ikke det nærmer sig”.

Ros fra Klimabevægelsen

I en pressemeddelelse fra foreningen Klimabevægelsen i Danmark får Mette Frederiksen ros for sin tale, der indeholder løfter om CO2-afgift på landbruget, som altså ikke kun kommer før ekspertgruppens afrapportering, men også lige op til en kommende valgkamp

- Det er ambitiøst at statsminister Mette Frederiksen allerede nu meddeler Folketinget at hun ønsker at gøre landbruget grønt. Jeg tror ikke på at hverken Søren Pape Poulsen eller Jakob Ellemann-Jensen ønsker det samme. De vil ikke indføre en afgift på landbrugets forurening, siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle