Midt i Brexit-kaos: England er næsten selvforsynende med smør

Englands selvforsyning med smør er tæt på 100 procent.

Uanset den gode kvalitet af dansk Lurpak smør, så kan de engelske forbrugere godt få smør på brødet, hvis Brexit ender uden en aftale og dermed høje toldsatser på importerede varer fra EU.

Over de seneste år har briterne nemlig øget deres selvforsyning af smør fra 73 procent i 2015 til 95 procent i 2019. Det beretter AHDB.

AHDB's opgørelse viser ganske rigtigt, at briterne har en netto-import af smør. I 2019 lå den på knap 20.000 tons. Omvendt har briterne tilsvarende en netto-eksport af såkaldt smørolie. Her er netto-eksporten i 2019 opgjort til knap 15.000 tons. For kategorien af smørbare produkter er der en beskeden netto-import.

Samlet set kan briterne altså klare sig uden en stor import af smør, hvis smørret bliver for dyrt i forbindelse med Brexit.

Hvordan et hårdt Brexit vil påvirke den britiske handel med smør, er dog uvist. AHDB nævner, at briterne importerer seks gange mere smør fra Irland end de eksporterer til den grønne ø mod vest. Den britiske eksport af smørolie til især Holland og Italien kan også blive ramt af et hårdt Brexit.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle