Midt i grisekrisen: Sønderjysk øko-grise-producent har haft sit bedste år

Økologiske griseproducenter nyder i modsætning til de konventionelle producenter godt af høje noteringer. Thomas Hemme, Varde, kan se tilbage på sit hidtil bedste år og er trods højere foderpriser fortrøstningsfuld for i år.

Thomas Hemme har for tiden al mulig grund til at være tilfreds med tilværelsen som økologisk griseproducent. Siden 2016 har han passet sine 120 søer med full-line-produktion ved Varde-kanten og oplevet både økonomiske op- og nedture - for tiden stemmer hans humør godt overens med den smittende glæde, som fuglekvideren, der høres gennem hans telefon, mens han går ved sine grise, udtrykker.

"Jeg er lige kommet ud af det bedste år nogensinde. Mit regnskab er præget af, at jeg har haft gunstige foderomkostninger, fordi jeg har købt billigt foder ind, og fornuftige afregningspriser på mine grise", forklarer Thomas Hemme.

Det er dog ikke altid, det har været lige så økonomisk sjovt at producere økologisk grise.

Tilbage i august 2019 kontaktede LandbrugsAvisen også den sønderjyske griseproducent, da den økologiske afregning slet ikke oplevede samme optur, som de konventionelle producenter kunne glæde sig over.

"Mit indtryk er, at den lave økologiafregning dengang skyldtes en udvidelse af antallet af økologiske søer i Danmark, som ødelagde markedet for en periode. Jeg fornemmer, at der ikke længere er så store armbevægelser, men at Friland nu udvider produktionen stille og roligt, så udbuddet ikke pludselig bliver for stort", siger han tilfreds.

Nu er situationen for de økologiske producenter lige omvendt, idet den konventionelle notering blot er godt otte kr,, mens noteringen for økologisk grisekød i sidste uge var 25,9 kr. I 2019 var forskellen langt mindre.

Det giver alt andet lige mere luft i økonomien, og den forholdsvis unge landmand har en klar plan for den overskydende likviditet.

"Jeg kører min produktion meget low-budget. Det, jeg investerer i, er at fjerne min bankgæld", siger han.

Meget dyrere foder

For 2022 venter han også et positivt resultat for sin bedrift, men Ukraine-krisen og de stigende kornpriser giver lidt usikkerhed.

"Jeg vil i 2022 også have en sund forretning, men man kan godt blive nervøs for, om vi kan skaffe nok økologisk foder, når en del af det er i Ukraine. Forsyningen skal nok være tilstrækkelig i år, for der kommer mere korn til høst, men spørgsmålet er, hvordan forsyningen er i 2023, hvis de i Ukraine ikke kan komme til at så?", funderer han.

De stigende kornpriser har Thomas Hemme i lighed med mange andre griseproducenter mærket. En tredjedel af sit foder er han selvforsynende med, men han har indkøbt væsentligt dyrere foder end tidligere.

"Ved årsskiftet gik jeg fra at have det billigste foder til det dyreste foder, jeg har prøvet hidtil. Prisen gik op med 105 kr. for 100 kg foder til 405 kr.", siger Thomas Hemme, der selv var heldig med at sælge noget økologisk vårbyg til 235 kr. i december 2021. Et par måneder forinden var den mulige afsætningspris kun 150 kr., og derfor undlod han at sælge det i første omgang.

På de indre linjer er hans bedrift også kommet op i et helt andet gear, end den var fra starten.

"En ting er noteringer og foderpriser, noget andet er udviklingen på produktiviteten, som i dag er en helt anden end tidligere. Før var tilvæksten hos slagtegrisene på 850 gram dagligt, mens vi i dag er omkring 980 gram. Det er på niveau med de konventionelle producenter, for vi fravænner ved otte uger og måler tilvæksten fra 15 kg til slagt", fortæller Thomas Hemme, der siden sin opstart som selvstændig også er gået fra godt 3 Fe. pr. kg tilvækst til nu at være under 2,7 FE pr. kg tilvækst.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle