Brexit betyder øget eksport- og importkontrol for danske fødevarevirksomheders handel med Storbritannien, og derfor slår Fødevarestyrelsen nu ca. 20 nye stillinger op.
For at være helt klar til brexit skal virksomhederne og myndighederne have styr på, hvordan de skal håndtere eksport og import til og fra Storbritannien.
Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, regner Fødevarestyrelsen med at skulle udstede et stort antal eksportcertifikater til de mange danske virksomheder, der eksporterer til Storbritannien. Det er ikke nødvendigt i dag, hvor Storbritannien er medlem af EU’s indre marked.
Desuden regner Fødevarestyrelsen med, at der også skal laves importkontrol af de fødevarer, der sendes fra Storbritannien til Danmark. For eksempel ved Esbjerg Havn.
Derfor skal Fødevarestyrelsen ansætte nye folk. Det drejer sig om i alt ca. 20 stillinger i hele landet, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.
"Storbritannien er et meget vigtigt marked for rigtig mange danske fødevarevirksomheder. Vi gør alt, hvad vi kan for, at de kan handle nemmest muligt med briterne også efter brexit. Briterne skal fortsat have dansk bacon, æg og smør på morgenbordet, og de britiske pund skal blive ved med at varme i statskassen og i virksomhedernes økonomi", siger miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V).
Når man som fødevarevirksomhed handler med lande udenfor EU, så skal man være registreret til det.
Derfor er man også nødt til at blive registreret, hvis man i dag kun handler med Storbritannien og eventuelt andre EU-lande. Det kan gøres på Fødevarestyrelsen hjemmeside.
Jakob Ellemann-Jensen har i den forbindelse en opfordring til virksomhederne.
"Der sidder dygtige folk klar til at hjælpe i Fødevarestyrelsen, så jeg vil opfordre virksomhederne til at få ordnet papirarbejdet, inden brexit er en realitet", siger han.
Stillingerne er netop blevet slået op.