Miljøgodkendelser skal ikke trækkes i automat

Lokal-politikerne kan stadig få personlig og politisk holdning smuglet ind, når skal gives miljøgodkendelser, mener naturchef i Horsens Kommune

Danmarks nye nitratkort er ikke særlig blåt på omkring Horsens.

Farven kan udmærket give anledning til at vurdere, om kravene i det nye regelsæt for miljøgodkendelser er skrappe nok, og kan leve op til vandramme- og habitatdirektiv og naturbeskytteleslov og hvor man ellers mener, der er behov for at beskytte naturen.

Det mener Keld Rasmussen, Horsens Kommunes naturchef.

"Der ligger i de nye regler, at der er tale om en lov med minimumkrav, og at kommunerne kan stille skærpede krav."

"Formuleringer ville være anderledes, hvis det aldrig kunne lade sig gøre at stille ekstra krav, når andre naturhensyn vejede tungt," tilføjer han.

98 holdninger

"Man kan da spørge sig selv, om der bliver tale om en forenkling, hvis 98 kommuner giver sig til at vurdere hvor meget, der skal strammes fremfor at 14 amter tidligere gjorde det," udtaler Keld Rasmussen. Han mener, at spørgsmålet om stramninger kan komme til diskussion i mange kommuner, både udfra personlige og politiske holdninger.

"Typisk vil embedsmændene komme med forslag til politikerne, som skal lægge linien. Når den er klar, må den meldes ud, Ellers kan landmændene ikke indsende ansøgninger, der matcher politikernes krav, for det går ud på at hindre en masse ping-pong mellem landmændene og os og sørge for en hurtigt sagsbehandling."

Ingen automat i Horsens

Keld Rasmussen nævner problemområder som Horsens Fjord.

"Hvis ikke der for sådan et område skulle vurderinger ind, så kunne man lige så godt trække godkendelserne i en automat," siger naturchefen, der samtidig undrer sig over, at nitratkortet for Horsens-området ikke er særlig blåt.

"Det skal vi finde ud af, måske i begyndelsen så vi får lagt en linie, men i hvert fald de større sager. Den proces har vi endnu til gode, for vi har ikke ansøgninger på det digitale system www.husdyrgodkendelse.dk, selv om vi er blandt de første 35 kommuner, der fik grønt lys."

Horsens Kommune har sendt breve ud til landmænd, der har søgt miljøgodkendelse og bedt dem indsende en ny digital ansøgning.

"Det er sikrest, for skulle vi udfylde og indtaste kunne der let ske fejl og misforståelser, og det er mest hensigtmæssigt, at vi er enige." siger Keld Rasmussen, der garanterer, at en ny digital ansøgning ikke lægges bagest i rækken, for det er noteret i kommunen, hvem der har fået en ansøgning overflyttet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle