Miljøminister nedtoner problem med PFAS i sprøjtemidler

Der bliver kun givet tilladelse til sprøjtemidler, som myndighederne anser for sikre at anvende, lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke under et åbent samråd, hvor Enhedslisten kræver sprøjtemidler med PFAS-stoffer forbudt.

Hos Enhedslisten ønsker man ud fra et forsigtighedsprincip, at regeringen i Danmark indfører et forbud mod sprøjtemidler, der indeholder PFAS-stoffer. 

For nylig viderebragte adskillige medier blandt andet et nyhedstelegram fra Ritzau, hvor det lyder, at landmænds lovlige brug af pesticider kan være en tikkende bombe under miljøet, da midlerne indeholder PFAS, som bliver spredt ud på markerne.

Sådan et forbud er dog ikke lige på trapperne.

Under et åbent samråd fredag morgen lød det fra miljøminister Magnus Heunicke til Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, der havde indkaldt til samrådet, at der kun bliver givet tilladelse til at bruge sprøjtemidler i Danmark, hvis Miljøstyrelsen vurderer, at den konkrete anvendelse af midlerne er sikker.

Både når det handler om sundhed og miljø, herunder grundvandet.

- Hvis et sprøjtemiddel viser sig, at det ikke er sikkert på grund af en risiko for overskridelse af kravværdier, for eksempel fra PFAS i fødevarer eller vandmiljø, så bliver det forbudt at markedsføre og anvende, sagde Magnus Heunicke.

Ikke fritaget

For nylig blev der i EU stillet forslag om at forbyde 10.000 PFAS-stoffer i EU. Blandt andet på baggrund af et forslag, som Danmark er med i. Pesticider er her ikke med, hvilket også har medført kritik. Blandt andet fra Enhedslisten.

Ministeren forklarede, at PFAS i pesticider ikke er overset, men håndteres i EU’s pesticidforordning, hvor der er meget skrappere regler for, hvornår et middel kan godkendes end, når man for eksempel bruger PFAS i tekstilindustrien. 

Og EU er også - sagde han - blevet bedt om at opdatere pesticidforordningen i forbindelse med det forslag, så brug PFAS i sprøjtemidler begrænses mest muligt. Fra Magnus Heunicke lød det dog også:

- Hvis man forestiller sig et generelt forbud mod aktivistoffer der indeholder PFAS i pesticider, hvor man har fundet, at det er sikkert at anvende, så skal man afveje det i forhold til, at der så bliver færre sprøjtemidler at bruge mod skadevoldere. Og det kan give problemer i forhold til resistensdannelse, sagde Magnus Heunicke.

ER JO GRUND TIL MAN BRUGER DET

Han påpeger, at der jo er en grund til, at man tilfører stoffer med PFAS i sprøjtemidlerne, da de har en effekt.

- Ofte vil effekten være, at der er en højere stabilitet, som medfører færre sprøjtninger. Meget, meget groft sagt kan de jo bruges til at indkapsle noget. De (aktivstoffer med PFAS, red.) har jo en positiv værdi, når man synes, at de skal tilføjes, sagde Magnus Heunicke.

Proportioner i debat

Han tilføjede, at pesticider står for cirka to procent af stoffer, der opfylder PFAS-definitionen.

- Så det er cirka to procent, som vi har med at gøre. Bare lige for, at vi har proportionerne med, når vi diskuterer det her, sagde Magnus Heunicke.

Svaret var Enhedslistens Mai Villadsen langt fra tilfreds med, hvilket fik miljøministeren til at invitere hende og det øvrige miljø- og fødevareudvalg til møde med ministeriets fagfolk.

- Jeg vil godt tilbyde, at vi på en eller anden måde kan bidrage med faglig viden fra dem, der er eksperter på det her område. Jeg kan se, at når jeg har møde med dygtige folk for at forberede mig til sådanne møder, som vi har her, så har de nogle vurderinger af, hvor få 'kulstof-flourbindinger', der er i sprøjtemidler i forhold til andre, sagde han, og fortalte, at ministeriets eksperter også har data fra de såkaldte VAP-marker.

Han forklarede, at der findes 48 aktivstoffer i pesticider i EU, men kun 15 af dem er godkendt i Danmark.

Miljøstyrelsen meddelte i januar, at landbrugets sprøjtemidler skal undersøges for op mod 12.000 PFAS-stoffer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle