Miljøminister opløftet efter besøg på Bregentved gods’ nye stalde

Miljøminister Lea Wermelin (S) tog i denne uge et kig på nogle af de teknologier, der skal gøre landbruget grønnere.

Det var et ønske om at kunne lave sin egen bæredygtige gødning, der for bare få år siden fik Bregentved Gods til efter 40 år uden dyr at starte svineproduktion op.

Det forklarede godsejer Christian Moltke, da han tog imod miljøminister Lea Wermelin (S) på gårdspladsen på et af de nye svinelandbrug, der er tilknyttet det sydsjællandske gods, som ud over dyrene dyrker 3.465 hektar agerjord.

»Det kan være slut med fossil gødning om 50-100 år, og det mener vi ikke er bæredygtigt. Så vores primære indgangsvinkel til at starte animalsk produktion op var, at vi ville lave bæredygtig gødning i en cirkulær økonomi«, sagde godsejeren sit oplæg til ministeren.

Han tilføjede, at valget faldt på svin, fordi man så et potentiale i at aftage nogle af de mange smågrise, der bliver eksporteret ud af landet.

Vil være neutrale

Ud over en ambitiøs produktion med 120.000 slagtesvin årligt fordelt på fire helt nye gårde er både miljø- og klimaambitionerne tilsvarende store på godset. For 20 år valgte Bregentved Gods nemlig at lade minimering af klimabelastningen være en del af strategien, lød det fra Christian Moltke. Derfor har godset investeret i vindmøller og solceller, anvendelse af bioenergi og omlagde dele af driften til conservation agriculture.

Ministerens besøg stod primært i miljøets tegn, og derfor handlede det især om Bregentveds investeringer i den type teknologi, der kan nedbringe ammoniak, metan og lugtgener.

»Udover at vi naturligvis har skullet leve op til miljøkravene i miljøtilladelserne, så vil vi gerne, om det så er i planteavl, skovbrug eller svineproduktion, investere i de bedste teknologier, der er til rådighed«, siger godsforvalter Anders Dolmer og tilføjer:

»For os handler langsigtet bæredygtighed både om miljø, klima og økonomi. Vi skal tjene penge, ellers går det ikke, men vi tror også på, at det giver os en konkurrencefordel at investere i de rigtige teknologier. Og så er det bare sjovere at være et skridt foran end omvendt«.

Bekæmper lugt

På gården fik miljøministeren syn for sagn, da hun blev præsenteret for Bregentveds Smellfighter-anlæg, der reducerer lugtgener med 51 pct. samt et gylleforsuringsanlæg.

Nysgerrigt spurgte ministeren ind til teknologien, der blev forklaret af nyudnævnt direktør for Bregentveds svineproduktion, Anders Leegaard Riis.

»Det var en meget positiv dialog, og det var dejligt at se, at ministeren interesserer sig for teknologien bag. Vi er kun interesserede i at klæde politikerne så grundigt på som muligt, så de kan lægge viden bag deres beslutninger«, siger godsforvalter Anders Dolmer.

»Det kan lade sig gøre«

Minister Lea Wermelin var opløftet efter besøget.

»Hele dansk landbrug har en opgave med at nedbringe ammoniak, men som vi kan se med de teknologier, Bregentved har installeret, så er der et enormt potentiale, og det kan rent faktisk lade sig gøre«, siger ministeren.

Bregentved Gods er langt fremme, men har også bygget helt nye stalde. Hvordan får vi den brede masse af stalde med?

»Vi skal tænke nyt, visionært og lære af de nye teknologier. Det vil sige, at vi både skal have dem prøvet af i fuldskala, men også bruge erfaringer til at se, hvordan vi kan få teknologierne ud og arbejde i stalde, der er blevet for længe siden«, siger Lea Wermelin og fortsætter:

»Det er noget af det, jeg suger til mig på sådan et besøg her, for jeg får råt for usødet, hvad de mener, der skal til, men jeg får også en optimisme omkring, at landbruget kan være en del af løsningen. Det synes jeg sådan set er et ret progressivt synspunkt at tage med«.

Faktaboks

Om Bregentved Gods:

  • Bregentved Gods dyrker 3.645 hektar med hvede, maltbyg, vinterraps og rajgræs til frø.
  • På godset bliver der bl.a. praktiseret pløjefri dyrkning, ligesom man anvender bioenergi til opvarmning og tørring.
  • Svineproduktionen foregår på fire sites og løber op i 120.000 slagtesvin om året. 
  • Man har et erklæret mål om at blive blandt Europas 10 pct. bedste svineproducenter.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle