Miljøstyrelsen vil rense ren fjord

Miljømålene i Ringkøbing Fjord er opfyldt, men Miljøstyrelsen vil bruge 70 mio. kr. på at reducere kvælstofudledningen med 40 procent.

Renlighed er godt, men at rense vandet i en ren fjord er måske lige i overkanten af, hvad der er fornuftigt. Det mener Landbrug & Fødevarer, som nu kritiserer, at Miljøstyrelsen vil bruge 70 mio. kr. på at opnå en god økologisk tilstand i Ringkøbing Fjord. Fjorden er nemlig allerede i god økologisk tilstand.

Indsatsen i Ringkøbing Fjord er planlagt i forbindelse med vandplanerne. Vandplanerne bygger på tilstanden i perioden 2007 til 2012, hvor der ikke var god økologisk tilstand i fjorden. Ringkøbing Fjord har god økologisk tilstand, hvis der er maks. 8 mikrogram klorofyl pr. liter vand. Det siger noget om algevæksten. Samtidig skal ålegræsset være udbredt til dér, hvor vanddybden er 2,2 meter. Det er ålegræsset i dag, og klorofylkoncentrationen har været under 8 mikrogram i gennemsnit i de seneste seks år. Det viser en undersøgelse, Seges har lavet på baggrund af myndighedernes egne tal.

Alligevel er myndighederne i gang med tiltag, der skal reducere udledningen af kvælstof med 40 procent. Landbruget skal levere en del af dette med målrettet regulering (ekstra efterafgrøder mv.). Samtidig er kommunerne i færd med at få landmænd til at stille jord til rådighed for vådområder og minivådområder, som kan fjerne mere kvælstof.

Tager fat i minister

Thor G. Kofoed, viceformand for L&F, ærgrer sig over, at en statslig myndighed bruger gamle data frem for nye, der viser, at der ikke er et behov for ekstra regulering. De tiltag, landbruget allerede praktiserer, viser, at fjorden bliver renere og renere, og så vil det være ulige konkurrence at pålægge landmænd yderligere dyre krav.

»Det vil jeg bede ministeren om at se på. Der er ingen grund til at køre i den politiske rille om, at vi skal stramme op, hvis data klart viser, at der ikke er behov, fordi vi allerede har opfyldt målene«, siger han.

Han mener, at myndighederne vildleder politikerne, hvis de ikke anerkender de nyeste data.

»Vi vil undersøge, om dette billede er gældende for andre fjorde i landet. Vi vil gerne beskytte miljøet dér, hvor der er brug for det, men der skal være fornuft i det. Ellers mister man tillid til systemet«, siger han.

2018 ikke i mål

Ifølge kontorchef i Miljøstyrelsen, Harley Bundgaard Madsen, er det korrekt, at klorofylkoncentrationen i flere år var under 8 mikrogram pr. liter i Ringkøbing Fjord.

»Det er glædeligt. Målingerne i 2017 og 2018 viser dog igen en stigning med koncentrationer på omkring 9 mikrogram/liter«, siger han.

Miljøstyrelsens målinger viser, at ålegræsset vokser ud på ca. 1,6 meters dybde i 2018, hvilket heller ikke er i mål.

Flemming Gertz, Seges, peger på, at selv med målingerne i 2017 og 2018 er seks år gennemsnit stadig under 8 mikrogram klorofyl pr. liter vand. Han peger også på, at udbredelsen af ålegræs er lav i Ringkøbing Fjord, fordi saltkoncentrationen er lav. Fjorden er til gengæld fyldt med havgræsser og børstebladet vandaks, der er fundet helt ud til 3 meters dybde.

»Når anden vegetation kan vokse ud til 3 meter, kan ålegræs også«, siger han.

Faktaboks

Indsats Ringkøbing Fjord:

  • Ifølge Landbrugspakken og vandplanerne fra 2015 til 2021 skal målrettet regulering reducere udledning til fjorden med 236 ton kvælstof
  • Nye minivådområder og vådområder skal reducere udledningen med 100 ton kvælstof
  • Udgiften til kompensation med mere bliver 70 mio. kr.
  • Vandplanerne skal sikre god økologisk tilstand i vandmiljøet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle