Miljøstyrelsen vil tilbagekalde godkendelse af svampemiddel

Efter at have modtaget en rapport fra forskerne bag Vaslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvandet, har Miljøstyrelsen indledt en partshøring, der kan føre til et forbud mod midlet Ranman Top, der anvendes mod skimmel i kartofler.

Det kan snart være slut at bruge produkter, der indeholder svampemidlet cyazofamid, hvilket især drejer sig om produktet, Ranman Top, der bruges mod skimmel i kartofler.

I en nyhed fra Miljøstyrelsen lyder det nemlig, at der på baggrund af en ekstraordinær afrapportering fra forskerne bag Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand, også kendt som VAP, nu er indledt en parthøring med henblik på at tilbagekalde produkter, der indeholder svampemidlet cyazofamid, hvilket Ranman Top altså gør.

Forskerne har fra en forsøgsmark i Jyndevad i Sønderjylland nemlig nu dokumenteret, at nedbrydningsprodukterne DMS og DMSA også kan stamme fra cyazofamid. I 2019  blev det opdaget, at der i flere vandboringer var indhold af nedbrydningsprodukterne DMS og DMSA over grænseværdien. DMS kan også spores tilbage tilbage til midler brugt i træbeskyttelse, men også til midler, der blev brugt i svampemidler brugt i frugt- og bærproduktion, som har været forbudt siden 2007.

DMS indgår derfor også allerede i den danske overvågning af grund- og drikkevand, mens Miljøstyrelsen som noget nyt iværksætter en screening for DMSA i overvågningen af grundvand for at afklare, om stoffet skal inkluderes i vandforsyningernes boringskontrol.

På Middeldatabasens hjemmeside fremgår det, Ranman Top er godkendt i Danmark til 30. juni i år, hvor godkendelsen udløber.

/ege

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle