Milliardhandel: Danish Crown sælger britiske Tulip

Sælger tabsgivende datterselskab til stor amerikansk koncern for milliarder.

Danish Crown sælger nu sit problembarn - det tabsgivende Tulip Ltd i England.

Det oplyser Danish Crown her til middag i en pressemeddelelse.

Køberen er amerikanske Pilgrim's Pride, der køber 12 fabrikker i England og hele selskabet Tulip Limited for en samlet sum af 290 mio. pund, 2,4 mia. kroner.

I meddelelsen understreger Danish Crown, at den danske eksport af bacon til Storbritannien vil fortsætte. I stedet er det forarbejdningen og fabrikkerne, der sælges fra. Herunder også den lokale produktion, som Danish Crown har ejet.

Taber 500 mio. kr. - oven i milliardtab de seneste år 

Salgssummen ligger under Danish Crowns bogførte værdier i Tulip Limited, så Danish Crown kommer til at realisere et tab på cirka 500 millioner kroner som følge af salget.

"Vi har gennem tre år arbejdet målrettet på at genskabe indtjeningen i Tulip Limited. Vi er nået så langt, at vi i det kommende regnskabsår forventede igen at tjene penge, men omvendt har vi også konstateret, at det vil kræve fortsatte investeringer at få indtjeningen op på det niveau, hvor vi var frem til 2015. Samtidig ville det fortsat trække betydeligt på koncernens samlede ledelsesressourcer, så på den baggrund er jeg sikker på, at vi gør det rigtige for Danish Crowns ejere, de danske landmænd", udtaler Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown i pressemeddelelsen.

Siden problemerne i Tulip Ltd kom frem i 2015 har datterselskabet kostet flere milliarder kroner i tab og nedskrivninger. Nu siger slagterikoncernen altså farvel til det selskab, der har været Danish Crowns suverænt største datterselskab og har stået for mellem en femtedel og en sjettedel af koncernens omsætning - over 9 mia. kroner årligt - da det gik bedst. En hæderkronet forretning, der endte med ekstremt dyre tab for ejerne.

Jais Valeur ser gode muligheder for de nye ejere i at få Tulip Ltd. på ret køl.

"Pilgrim’s Pride Corporation er i forvejen en stærk spiller på kylling i Storbritannien, og de vil gerne styrke deres position indenfor grisekød og kan give Tulip Limited det løft, som virksomheden og medarbejderne fortjener. Omvendt vil vi gerne forenkle vores britiske forretning, så derfor er det en handel med perspektiv for begge parter".

Stor amerikansk spiller

Pilgrim's Pride Corporation er noteret på Nasdaq-børsen i New York. Som en del af handlen følger 12 fabrikker, samt omkring 6000 medarbejdere med.

"Vi er glade for at kunne styrke vores europæiske forretning med købet af Tulip Limited, som positionerer Pilgrim’s Pride Corporation som en førende spiller globalt. Tulip Limiteds integrerede produktion, viden om innovation, velinvesterede produktionsanlæg, relationer til kunder og stærke lederteam vil cementere vores platform for vækst på det attraktive marked i Storbritannien", udtaler Jayson Penn, der er Global CEO i Pilgrim’s Pride Corporation.

Milliard-eksport fortsætter

Danish Crown skal fortsat levere danske råvarer til de fabrikker, der producerer dansk bacon og dansk skinke til de britiske supermarkeder og står samtidig frit i forhold til at levere råvarer til den øvrige britiske forædlingsindustri.

Danish Crowns aktiviteter i Storbritannien har i mange år været opdelt i to forretninger. Tulip Limited. har stået for salget til detailhandlen, mens Danish Crown UK har haft ansvaret for salg af danske råvarer til den britiske forædlingsindustri, herunder til Tulip Limited.

Danish Crown UK’s forretning bliver ikke påvirket af salget af Tulip Limited., så forudsætningerne for Danish Crowns samlede eksport af dansk grisekød til Storbritannien er uændrede.

"Vi eksporterer årligt for op mod fire milliarder kroner til Storbritannien, og det har været helt centralt
for os, at den eksport ikke handicappes fremadrettet. Vi vil fortsat levere en stor del af det grisekød, der
sælges i den britiske detailhandel, og samtidig har vi stadig muligheden for at udvikle vores forretning
inden for salg af råvarer til forædlingsindustrien og faktisk også foodservice-segmentet, hvor der fortsat
er vækst", siger Jais Valeur.

Salget af Tulip Limited til Pilgrim’s Pride Corporation er betinget af godkendelse fra relevante
konkurrencemyndigheder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle