Mindre banker hårdest ramt af landbrugskrise

13 banker har underskud ud af 69, der har offentliggjort årsregnskab. Landbruget tynger.

Især mindre banker tynges af krisen i landbruget og har underskud, viser Lokale Pengeinstitutters gennemgang af 69 årsregnskaber. Det skriver dagbladet Berlingske.

Eksempelvis landbrugsbankerne Skjern Bank og Lollands Bank har minus på bøgerne. Østjydsk Bank, Vestjysk Bank er andre eksempler.

»Der er stor variation blandt medlemmerne. Men ser vi på det med kritiske briller, har en række pengeinstitutter foretaget store nedskrivninger på landbrug. Det skyldes ruslands-krisen, der har lagt et nedadgående pres på afregningspriserne og forringet afsætningsvilkårene. Hertil kommer, at Finanstilsynet har bedt pengeinstitutterne om at rette et særligt kritisk blik på landbrug,« siger Jan Kondrup, direktør i Lokale Pengeinstitutter, til avisen.

For otte år siden var der 151 lokale pengeinstitutter. Antallet er næsten halveret til 82 i 2014.

Af dem har 13 banker underskud i 2014.

Til gengæld forrrenter 18 banker egenkapitalen med mere end 10 pct. Det er eksempelvis Ringkjøbing Landbobank, Københavns Andelskasse, Nordea Bank Danmark, Lån & Spar og Sydbank.

"Vi har de samme rammevilkår som den øvrige sektor, og vores landbrugskunder har også mærket krisen i den sektor; vi har bare kun 4,2 procent mælkeproducenter, fordi vi var forsigtige før krisen," siger John Fisker, adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank.

Emneord

landbrugskrise

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle