Mindre metan fra husdyr er nu lidt tættere på: Udvalg i EU lancerer nyt udspil

Ny teknologi og en anden slags foder skal sænke metanudledningen fra landbruget i EU. Rapport fra udvalg foreslår ændringer, som den danske ansvarlige for rapporten kun kan være tilfreds med.

EU har sat sig for at reducere drivhusgasudledningen med 55 procent inden 2030. For at nå målet skal metan-emissionerne sænkes markant, og det skal en helt ny strategi bane vejen for. 

Asger Christensen, Venstres landmand i Europa-Parlamentet, blev udpeget til at lede den opgave med at få flertal for et strategiudspil fra landbrugsudvalget, og det er lykkedes.

Udspillet går derfor videre i EU-Parlamentet. Bliver det vedtaget i september eller oktober, så sendes det videre til EU-Kommissionen, der kan sende et lovforslag ud - men det ligger lidt ud i fremtiden.

Kommissionen har dog allerede erklæret, at metan-udledningen skal nedbringes inden for tre områder: Landbrug, affald og energiproduktion. Venstre-politikeren fik ansvaret for sektoren, der udleder størstedelen af den kraftfulde drivhusgas (53 procent) - landbruget.

"Vi skal reducere metanudslippet frem for husdyrproduktionen. Det er altafgørende, og netop det har mine forslag til strategien drejet sig om. Rapport er blevet vedtaget med et stort flertal", skriver Asger Christensen i en pressemeddelelse.

Foder og ny teknologi

I udspillet til EUs metanstrategi er fremsat flere forskellige løsninger, der skal begrænse metanudledningen fra landbruget. 

Asger Christensen fremhæver det ernorme potentiale, der er i fodersammensætningen af husdyrenes foder:

"EU skal undersøge muligheden for understøtte udviklingen af foderadditiver, så køerne bøvser mindre metan. Her er et uudnyttet potentiale til at sænke metanudledningen markant".

Men det er ikke det eneste forslag i rapporten. Teknologi får en nøglerolle, når EU skal reducere udledningen af metan.

"Teknologien er central for vores grønne omstilling af landbruget. Og nu får ny teknologi også en afgørende rolle i Metanstrategien. For eksempel har jeg foreslået, at EU udvikler teknologi, der kan omdanne landbrugets restaffald til biogas, som i fremtiden kan drive tung transport", fortæller Asger Christensen.

Rapporten sendes nu i første omgang videre til Europa-Parlamentets miljøudvalg, som generelt har en lidt "grønnere" indstilling end landbrugsudvalget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle