Mindre protein giver mindre diarré hos fravænnede grise

Afprøvning af forskellige foderstrategier med reduceret protein til fravænnede grise reducerer behovet for diarrébehandlinger.

Ved at benytte en strategi med reduceret protein i foder til fravænnede grise fra 6 til 15 kg kan antallet af behandlinger mod diarré reduceres med 30 procent, hvis man måler op mod en foderstrategi, hvor der ikke er anvendt medicinsk zink.

Til gengæld falder behovet for diarrébehandlinger med cirka 50 procent, hvis foderstrategien for de fravænnede grise omfatter foder med medicinsk zink.

Det var nogle af konklusionerne i den afprøvning, som chefkonsulent Niels Jørgen Kjeldsen, Seges Svineproduktion, præsenterede ved Fagligt Nyt-arrangementet i sidste uge.

Afprøvningen viste, at to ud af fire testede proteinstrategier kunne mindske antallet af diarrébehandlinger.

F.eks. gav lavt-lavt-højt proteinniveau i de tre faser fra 6 til 9 kg, 9 til 15 kg og 15 til 30 kg cirka 30 procent og dermed signifikant lavere antal behandlinger mod diarré i forhold til kontrolgruppen, der var fodret uden medicinsk zink.

Skiftede man i afprøvningen til en proteinstrategi med henholdsvis meget lavt, middel og højt niveau i de tre faser, gav det kun en tendens til færre behandlinger mod diarré.

»Afprøvningen viste, at proteinreduktion er et anvendeligt værktøj til at reducere diarrébehandlinger, når foderet ikke længere må indeholde medicinsk zink. Målt over hele vækstperioden havde de to strategier, der reducerede diarrébehandlinger, et lidt lavere proteinforbrug, hvilket medførte ca. 15 g lavere daglig tilvækst fra 6 til 30 kg«, lyder konklusionen.

Faktaboks

Afprøvning:

  • Seges Svineproduktion har afprøvet forskellige proteinstrategier til fravænnede grise og set på produktivitet og behovet for diarrébehandlinger.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle