Mindst 28 personer ramt af salmonella: Svinekød under mistanke

Mindst 28 personer er muligvis blevet ramt af salmonella - myndighederne efterforsker i øjeblikket udbruddet.

Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud med salmonella, hvor mindst 28 personer har været syge.

De smittede er ramt af salmonellatypen monofasisk Typhimurium, der ofte findes i grise, oplyser instituttet onsdag.

Den hyppigste kilde til infektionen med denne type salmonella er fersk svinekød.

Det oplyser instituttet onsdag formiddag.

De 28 syge er både børn og voksne fra hele landet. Men tallet kan være endnu højere, da instituttet mistænker, at ikke alle har opsøgt lægehjælp.

"Vi ser kun toppen af isbjerget", siger Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut, til Ritzau.

"Vi arbejder på at finde ud af, hvad der er skyld i udbruddet. Vi ved, at det er en type af salmonella, som vi normalt ser i svinekød", tilføjer hun.

I alt har 18 personer været indlagt på hospitalet, men ingen er eller har været i livsfare.

Statens Serum Institut oplyser, at der i en dansk kontekst er tale om et stort udbrud.

"Normalt siger vi mellem 10-20 udbrud om året. Af dem er det normalt under ti personer per gang. Vi skal tilbage til 2014, hvor vi senest så en sag af denne karakter", siger Luise Müller.

Hun fortæller, at de ramte personer hverken kender hinanden eller har spist det samme sted.

Selv om de involverede allerede blev smittet i oktober, er det først onsdag, at Statens Serum Institut oplyser om sagen.

"Det skyldes, at det først er nu, at der har været så stor en ophobning af det, at vi er nødt til at gå ud og advare", siger Luise Müller.

Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet diarré, opkast og generel utilpashed. Rigelig væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger.

Salmonellainfektionen kan opstå, hvis kødet ikke bliver stegt ordentligt, eller hvis saft fra svinekødet kommer i kontakt med andre fødevarer, som ikke varmebehandles under tilberedningen i køkkenet.

Rådet er derfor, at man er ekstra opmærksom, når man laver mad.

"Det bedste råd, vi kan give lige nu, er derfor at være ekstra opmærksomme på at gennemstege svinekød og holde det rå kød adskilt fra det spiseklare mad i køkkenet", siger Luise Müller.

/ritzau/

Faktaboks

Smitte

  • Salmonella er en bakterie, der også findes hos og smitter via dyr. Bakterien findes hos landbrugsdyr og smitter via kød (svin, okse og kylling) eller æg.
  • Infektionen kan dog også findes i andre fødevarer. Der er eksempler på smitte fra frugt og grønt, chokolade og myslibarer.
  • Salmonella er udryddet i danske kommercielle kyllingeflokke og findes derfor ikke i danske æg og kyllingekød. (Man kan dog stadig få campylobacter-infektion fra kyllingekød.)
  • Den mest almindelige kilde til infektion i Danmark er svinekød. Mange udenlandske kødprodukter kan også være forurenet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle