Mindst 400 landmænd bliver påvirket af ny højspændingsledning

I alt 700 vest- og sønderjyder bliver berørt af de mange højspændingsmaster, som Energinet sætter op fra Idomlund ved Holstebro og til grænsen. Af dem skønner Energinet, at 400 er landmænd.

Lodsejere helt fra Idomlund ved Holstebro i nord og til den dansk-tyske grænse i syd kommer til at skulle afgive jord til de i alt 500 højspændingsmaster, der skal løbe ned gennem Jylland.

I alt 700 vest- og sønderjyder har på forhånd fået besked fra Energinet, der står bag projektet med den nye linjeføring, om at de ville blive direkte berørt af den nye forbindelse.

Nu skønner projektleder Kristian Jensen fra Energinet, at mindst 400 af disse er landmænd, som bliver berørt.

"Vi registrerer ikke folk efter deres profession, men ud fra erfaringer fra arbejdet med kortene og ruten, skønner han, at det drejer sig om mindst 400 landmænd", siger pressechef Jesper Nørskov Rasmussen.

Ny 170-kilometer lang luftledning 

Energinet er i gang med at erstatte en eksisterende 150 kV luftledning med en ny 400 kV luftledning, der dog på mindre strækninger skal graves ned.

Omkring 15 procent af ruten - 26 kilometer - skal graves ned i jorden, mens resten af ledningerne skal placeres på 35 meter høje master.

Ud af de i alt 700 har 380 en ejendom, som ligger så tæt på den kommende højspændingsforbindelse at de står til at få en erstatning (280 meter).

De resterende 320 berørte personer ejer jord, hvor der skal stå master. Typisk er det en mark ejet af en landmand.

Hvis man bor inden for 280 meter af en de kommende master, er man berettiget til en erstatning, mens borgere der har en af de 400 kilovolts-luftledninger nærmere end 80 meter fra sin bolig, vil modtage et købstilbud fra Energinet i stedet for at få udbetalt erstatning.

Du kan se kortet her og her, og ved at klikke på det, der viser dit område, kan du se et mere detaljeret kort og søge på din egen adresse. Grafik: Energinet 

Faktaboks

Ny forbindelse 

  • 170 kilometer 400 kV-elledninger skal lægges fra Holstebro Kommune til den dansk-tyske grænse.

  • 26 kilometer - 15 procent af ruten - lægger Energinet op til at lægge som kabler.

  • Resten af ruten (145 kilometer) skal føres via elmaster i luften.

  • De nye elmaster er 35 meter høje.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle