Mindst tre ulvepar har fået hvalpe i år

Ulveparret i Klelund Plantage er blevet forældre til otte hvalpe, som er set sammen på video fra et vildtkamera. Desuden tyder to diegivende hunulve i Skjern og Oksbøl på yderligere kuld dér

For tredje år i træk har ulveparret i Klelund Plantage i Hovborgreviret haft succes med forplantningen. Det viser flere optagelser fra vildtkameraer i området. På de seneste optagelser fra den 22. juni løber otte hvalpe afsted sammen, indtil de bliver hentet af en voksen ulv. Videoen kan man se her.

Hvalpene er formentlig født først i maj og er dermed nu knap to måneder gamle.

De otte hvalpe i Klelund er de eneste, som ind til videre er fanget af vildtkameraer, men der er set en diegivende ulv i henholdsvis Skjern- og Oksbølreviret. Derfor vurderer forskerne bag den nationale ulveovervågning, at der også er kuld dér. Det skriver Miljøministeret på deres hjemmeside.

Ulveparret i Hovborgreviret fik mindst fire hvalpe i 2021 og mindst seks i 2022, og en tidligere hvalp af parret opholder sig endnu i reviret sammen med forældrene. Optagelser viser, at den unge voksne hun også er diegivende, og det indikerer, at der muligvis er to hunulve om de otte hvalpe i Hovborgreviret.

Ulveovervågningen har igennem foråret fulgt alle de fem danske ulvepar i henholdsvis Skjernreviret i Vestjylland, Oksbølreviret i Sydvestjylland, Hovborgreviret i det sydlige Midtjylland, Klosterhedereviret i Vestjylland og Ulfborgreviret i Vestjylland.

Mens observationer og optagelser fra overvågningskameraer bekræfter, at der er født hvalpe i de tre første revirer, er der ikke noget, som tyder på hvalpe i Klosterheden og Ulfborg.

Undgå forstyrrelse

Miljøstyrelsen henstiller til, at man respekterer eventuelle adgangsforbud og ikke går ud og leder aktivt efter ulvehvalpene i Hovborg-, Skjern- og Oksbølreviret. Frem til og med 1. oktober 2023 er det område i Klelund Plantage, hvor hvalpene færdes, midlertidigt lukket for offentligheden for at sikre ulvene ro. Det forstyrrelsesfrie område er markeret med skilte og oplysningstavler i området.

I Skjernreviret opholder ulvene sig først og fremmest på Borris Skydeterræn. Det er militært øvelsesområde, og adgangen til terrænet er under alle omstændigheder begrænset af sikkerhedsmæssige årsager. Ved indkørslerne til skydeterrænet er opsat standere med information om adgangstiderne.

Faktaboks

Samlet status på ulvepar 

  • Klosterhedereviret i Vestjylland: Ét ulvepar etableret i januar 2023. Formodes ikke at have ynglet i 2023.
  • Ulfborgreviret i Vestjylland: Par etableret i december 2022. Formodes ikke at have ynglet i 2023.
  • Skjernreviret i Vestjylland: Par etableret i november 2021. Fik mindst otte hvalpe i 2022. Parret har ynglet igen i 2023.
  • Oksbølreviret i Sydvestjylland: Par etableret i marts 2022. Har ynglet for første gang i 2023.
  • Hovborgreviret i det sydlige Midtjylland: Par etableret i december 2020. Fik mindst fire hvalpe i 2021 og mindst seks hvalpe i 2022. Har ynglet igen i 2023

Emneord

Tørke

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle