Minister dropper ændring af praktikant-vilkår efter hård kritik

Selvom minister går ind for ændring af løn og vilkår for udenlandske praktikanter, vil han ifølge eget udsagn ikke tromle hen over Folketinget.

Vilkårene for udenlandske praktikanter i landbruget skal alligevel ikke tilpasses efter den mest repræsentative overenskomst på området, som er 3Fs.

Det fortæller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Landbrugsavisen.dk.

Han havde ellers sendt en ændring af bekendtgørelsen for praktikanter i høring i oktober, efter han havde fået en henvendelse fra 3F.

Ændringen fik hårde ord med på vejen af blandt andre Arbejdsgiverforeningen KA, som mener, at ændringen ville give 3F monopolstatus.

vil ikke tromle folketinget

Konkret ville ændringen betyde, at udenlandske praktikanter ikke måtte blive stillet dårligere end 3Fs overenskomst - også selv om de har tegnet overenskomst et andet sted.

Det mener ministeren dog fortsat er det rigtige at gøre, på trods af han ikke gennemfører ændringen.

"Med sådan en ændring ville man sikre praktikanterne et bundniveau under deres løn- og ansættelsesvilkår, som ville være tilpasset det mest normale i Danmark. Det giver ikke 3F monopol eller forhindrer, at arbejdsgivere- og lønmodtagere kan melde sig ind, hvor de vil", siger Mattias Tesfaye, der forklarer, hvorfor han ikke ændrer bekendtgørelsen, når han nu mener, det er det rigtige at gøre:

"Jeg har talt med de andre partier og kan forstå, at der ikke flertal. Selvom jeg som minister har magt til at ændre det, så har Folketinget et folkeligt mandat, som jeg ikke vil tromle hen over. Jeg mener dog, at det ville være det rigtige at få strømlinet vilkårene for elever på danske uddannelser og udenlandske praktikanter".

ville blive hyklerisk

Ministeren forklarer, at han under den tidligere regering netop kritisterede tidligere minister, Inger Støjberg (V), for at ændre samme praktikantbekendtgørelse, selv om der ikke var flertal i Folketinget.

"Det ville alligevel blive for hyklerisk og for magtfuldkomment, hvis jeg stod 1,5 år efter og gjorde det samme", siger Mattias Tesfaye og tilføjer:

"Vi har i Danmark en tradition for mindretalsregeringer, og det, mener jeg, er gavnligt for vores samfund. Det tvinger ministre til hele tiden at overveje, om der er et flertal bag beslutningerne".

kunne have skabt monopol

Hos både Arbejdsgiverforeningen KA, der har overenskomst med Det Faglige Hus, og Landbrug & Fødevarer er man tilfredse med ministerens beslutning.

"Det er vi selvfølgelig utroligt tilfredse med, fordi ændringen ville have skabt et monopol til 3F", siger direktør i KA Karsten Høgild og fortsætter:

"Det er ikke, fordi vi ønsker wild west-tilstande på landbrugsområdet, men vi kæmper for, at man frit skal have lov at vælge. Som loven er i dag skal man ansættes på vilkår, der er sædvanlige i Danmark, og det er der flere overenskomster, der dækker, herunder vores".

dobbelt-dækket

Monopol-kritikken drejer sig om, at man med ændringen skulle følge 3Fs overenskomst, uanset hvilken overenskomst man har tegnet..

Det betyder, at man som lønmodtager ville være dobbelt overenskomstdækket og berettiget til det bedste fra begge overenskomster, lyder det fra KA.

"På de områder hvor vores overenskomst er dyrere for arbejdsgiveren, skulle man betale dét, og hvor 3Fs er dyrere, skulle man betale dét. Det ville få folk til at vælge 3F, for det er den, man skulle følge alligevel. Man ville sætte hele områdets valgfrihed ud af kraft", siger Karsten Høgild.

ros til lyttende minister

Netop dette påpeger Landbrug & Fødevarer også i sit høringssvar til ændringen.

Her lyder det, at ændringen vil tære på princippet om, at der er aftalefrihed i Danmark. Viceformand Lone Andersen stiller sig tilfreds med, at den ikke bliver til noget.

"Jeg synes, det er fornuftigt, at ministeren lytter til de høringssvar, der er sendt ind, og det viser, at vi har en meget lyttende minister på området. Det så vi også, da han forlængede opholdsperioden for landbrugspraktikanter under coronakrisen", siger hun.

Emneord

politik , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle