Minister efter kritik: Jeg hverken kan eller vil stoppe smågriseeksport

Minister Mogens Jensen (S) afviser at nye højdekrav til svinetransporter handler om at bremse smågriseeksport.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har ingen planer om at gøre livet så surt for danske smågriseproducenter, at færre griser bliver sendt ud af landet.

Sådan lyder svar på tiltale fra ministeren, efter både Landbrug & Fødevarer samt flere eksportører luftede deres utilfredshed ny bekendtgørelse, der lægger op til at ændre højdekravene i svinetransporter.

"Jeg hverken kan eller vil standse dansk eksport af smågrise. Men jeg har ansvaret for at levere på et politisk løfte om bedre vilkår for danske dyr under transport. Det ønske baserer sig bl.a. på videnskabelige analyser fra EFSA. Jeg er ikke bekendt med, at de analyser ikke stadig skulle være gangbare", siger ministeren i en skriftlig kommentar til landbrugsavisen.dk.

handler om dyrevelfærd, ikke chikane

Mens eksportørerne kalder ændringen "ren chikane", kritiserer L&F, at ændringen vil komme til at koste dyrt, da fire- og særligt femetagers lastbiler får svært ved at leve op til kravene.

Det sænker transportkapaciteten og kommer dermed til at koste mellem 12-16 mio. kr. for slagtesvinebranchen og over 50 mio. kr. for smågriseproducenterne.

"Jeg ved godt, at der er udgifter forbundet med at levere den ekstra indvendige højde på lastbilerne, som både forskere og sund fornuft siger, er nødvendig for at sikre den fornødne dyrevelfærd. Men formålet med udkastet til nye regler har været at give dyrevelfærden et løft. Ikke at give indtjeningen hos transportørerne et dyk", siger Mogens Jensen og understreger, at den nye bekendtgørelse er sendt i høring, og han glæder sig til at modtage erhvervets høringssvar.

dyrevelfærd eller ej

Hos Landbrug & Fødevarer deler man dog ikke ministerens overbevisning om, at ændringen vil give en stor forskel for dyrevelfærden.

Det samme lød fra Fødevarestyrelsen, da den i januar skulle orientere ministeriet om mulighederne for at ændre højdekravene.

Ifølge styrelsen var der på det tidspunkt nemlig ingen danske eller udenlandske undersøgelser, der giver belæg for, at dyrevelfærden bliver øget ved et højdekrav ved transport af grise under 26 kg. 

Siden da er Aarhus Universitet blevet bedt om at lave undersøgelser, og landbrugsavisen.dk forsøger at få udleveret den rapport.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle