Minister erkender: Skulle have orienteret om regnefejl i landbruget tidligere

Der gik måneder, før Folketinget blev orienteret om markant regnefejl i landbrugets klimapåvirkning. Det er for langt tid, erkender minister.

Folketinget skulle være orienteret tidligere om den regnefejl, som har markant betydning for udregningen af landbrugets klimaudledning.

Det erkendte fødevareminister Mogens Jensen (S) torsdag, da han var hevet i samråd af en række politikere fra oppositionen.

Jacob Jensen (V), Erling Bonnesen (V), Henrik Dahl (LA), Lise Bech (DF) og Orla Østerby (K) stod bag samrådet, der især drejede sig om, hvornår ministeren vidste hvad, og hvorfor han valgte ikke at oplyse Folketinget om regnefejlen.

En fejl, der betyder, at antallet af lavbundsjorde er blevet markant opjusteret fra 108.000 hektar til 171.000 hektar.

universitet skulle lave rettelse

1. september sidste år blev ministeren første gang orienteret om fejlen.

Men først 16. december blev Miljø- og Fødevareudvalget orienteret, da Radikale Venstres Zenia Stampe spurgte ind til beregningen efter have set tallene på et lukket møde.

"Det er universitetet (Aarhus Universitet, red.), der har den faglige viden og ekspertise, og det er universitetet, der skal redegøre for fejlen og de konsekvenser, der følger med. Jeg havde gerne set, at de havde gjort det noget før", lød det bl.a. i ministerens forsvar.

Han tilføjede, at Politiken omtalte fejlen, ligesom Aarhus Universitet selv lavede en rettelse 21. november, og dermed var det offentligt kendt.

skulle være orienteret

Den bed oppositionspolitikerne dog ikke på, da de under samrådet påpegede, at det er ministeriets opgave at orientere udvalget, ikke Aarhus Universitet eller Politikens.

"En regnefejl kan alle lave, men det er en fejl af væsentlig karakter. Når lavbundsjorde fylder så meget politisk, for erhvervet og for partierne på tværs, så må ministeren da erkende, at det er af yderste vigtighed, at partierne får at vide, at der er en regnefejl på over 60 pct.", lød det fra Rene Christensen, Dansk Folkeparti.

Regeringen valgte at afsætte 200 mio. kr. til udtagning af lavbundsjorde i sin finanslov, og Liberal Alliances Henrik Dahl ville vide, om der er truffet politiske beslutninger i blinde på baggrund af fejlbehæftede beregninger.

ikke truffet forkerte beslutninger

Fødevareministeren manede dog til besindighed og forklarede, at beslutningen om at udtage lavbundsjord stadig er den rigtige.

"Regnefejl ér problematiske, og det her er en stor regnefejl. Det må universitetet stå på mål for", sagde Mogens Jensen og fortsatte:

"Der er ingen tvivl om den konklusion, som forskerne på det her område er enige om, og det er, at i forhold til at reducere klimapåvirkningen, så er udtagning af lavbundsjorde en god idé. På den måde har vi ikke truffet nogle forkerte beslutninger".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle