Minister hæver kvægpræmien for 2020 med 65 mio. kr.

Fødevareminister Mogens Jensen øger slagtepræmien med 65 mio. kroner allerede i 2020 for at støtte pressede kvægbønder. Pengene bliver udbetalt i foråret 2021.

Kvægbønder kan se frem til en økonomisk vitaminindsprøjtning på 65 mio. kroner allerede i 2020.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har besluttet at øge slagtepræmieordningen for kalve, stude og kvier, så der i år er 245 mio. kroner i alt. 

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er en sektor, som er kommet under ekstra hårdt pres under corona. Med de 65 mio. kroner holder vi hånden under et erhverv, som er præget på grund af lave priser. Det er helt afgørende, at vi fortsat producerer kvæg i Danmark – det skal de ekstra penge til slagtepræmieordningen være med til at sikre", siger fødevareminister Mogens Jensen. 

I de seneste år har der været lave priser på slagtekvæg og en øget eksport af kalve. Prisniveauet er også påvirket af Corona-nedlukningerne af restaurantbranchen, fordi det har ført til en lavere efterspørgsel på de dyrere udskæringer, som normalt går til blandt andet restauranter i både ind- og udland.

Hvis antallet af slagtede dyr er på samme niveau som i 2018 forventes det, at forøgelsen på 65 mio. kroner vil medføre en stigning i præmien pr. slagtet dyr fra 768 kr. i 2019 til 1.045 kr. i 2020.

glad formand

Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg er glad for håndsrækningen, som kommer i en svær tid for oksekødsproducenterne:

"Covid-19-pandemien har givet kalve og oksekøds-branchen store problemer med afsætningen. Restauranter både herhjemme og på alle vores eksportmarkeder har været lukket ned, hvilket har presset hele kalve- og oksekødsmarkedet i EU", siger han i en skriftlig kommentar. 

Formanden fremhæver, at der bestemt ikke er tale om dansk enegang.

"Mange andre EU-lande har ydet støtte til sektoren i deres lande, så de ekstra midler til de danske producenter er vigtige for hele den danske kvægsektors konkurrenceevne. 
Vi må heller ikke glemme den ulykkelige sag med fejl i betalingsrettighederne, som havde stor betydning for mange slagtekalveproducenter økonomi sidste år".

Færre kvægbønder skal dreje nøglen om

Eksporten af spædekalve er i 2019 steget med mere end 25 procent, hvilket er den største eksport siden 2013.

I 2019 alene er 10 procent af den samlede slagtekalveproduktion lukket. Der er derfor brug for tiltag, som kan hjælpe sektoren med at opretholde produktionen af slagtekvæg i Danmark. 

"Vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå, at flere kvægbønder skal dreje nøglen om. Derfor lovede jeg allerede at arbejde for en forøgelse af slagtepræmien på Kvægkongressen tidligere i år. Siden er behovet for en håndsrækning kun blevet større grundet corona-krisen.  Det løfte indfrier jeg nu ved at sikre flere penge til slagtepræmieordningen allerede fra 2020", siger Mogens Jensen. 

Slagtepræmien i 2020 var oprindeligt på 180 mio. kroner. Med de ekstra 65 mio. kroner kan der uddeles 245 mio. kroner for slagtede dyr i 2020.

EU-Kommissionen har accepteret forøgelsen af slagtepræmien for 2020, som Landbrugsstyrelsen udbetaler i foråret 2021. 

Opdateret kl 15:36 med kommentar fra Christian Lund.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle