Minister har taget de første skridt til en tørkepakke til landbruget

Kommer der ikke snart noget regn, så kan der komme en tørkepakke til landbruget, lyder det fra fødevareminister Jacob Jensen (V), der dog endnu ikke vil sige noget om et eventuelt indhold i en sådan pakke, som også skal drøftes med resten af regeringen.

En tørkepakke kan være på vej til danske landmænd.

Sådan lyder det fra fødevareminister Jacob Jensen (V). På et møde arrangeret af Venstre selv tirsdag aften i Vissenbjerg på Fyn, hvor landmænd have mulighed for at stille både ham og den fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) spørgsmål, der fortalte han, at han allerede nu er ved at se på, hvordan en eventuel kommende tørkepakke kan skrues sammen.

I tørkeåret 2018 fik dansk landbrug efter flere måneder uden regn også en tørkepakke, hvor landbruget blandt andet blev fritaget for produktionsafgifter og der blev ændret i reglerne, så kommuner fik mulighed for at give kortvarige indvindingstilladelser hurtigere. Der blev nedsat en ekspertgruppe, der skulle se på landbrugets økonomi. Desuden blev der tilført midler til multifunktionel jordfordeling. Pakken havde en samlet værdi på 380 millioner kroner.

Til LandbrugsAvisen lyder det fra Jacob Jensen, at han på nuværende tidspunkt ikke kan sige noget om, hvad indholdet af en eventuel tørkepakke anno 2023 kan se ud, og hvornår den givet fald vil komme.

- Vi er nødt til med rettidig omhu at se på, hvad der er af udfordringer, hvis tørken fortsætter. Vi kan ikke spå om vejret, men som det desværre ser ud i øjeblikket, så er der udsigt til tørvejr i noget tid endnu. Jeg har derfor løbende dialog med erhvervet, Landbrug & Fødevarer og andre, om, hvordan det ser ud derude. Man begynder allerede nu at se de første tegn på tørkeskader, og derfor synes jeg, at vi er nødt til at forberede os på, hvad vi skal gøre, siger han.

Han kommer selv spørgsmålet om, hvor stor en eventuelt tørkepakke kommer til at blive i forkøbet og tilføjer:

- Jeg har ikke sagt, at vi dermed kommer med en kæmpe check, men jeg har i hvert fald sagt til mine folk i mit ministerium, at de skal begynde at kigge på, om der er nogle redskaber, som vi kan genbruge eller kigge ned i, så vi måske om nogle uger, hvis det stadig er tørvejr, kan agere, siger Jacob Jensen, der fortæller, at en tørkepakke selvfølgelig også skal drøftes med resten af regeringen.

I 2018 kom der en tørkepakke i august efter flere måneder uden regn. Hvor lang tid skal der gå i år, før den kan komme? 

- Det vil jeg ikke kunne forgribe. Jeg kan bare se, at der er nogle steder i landet, hvor man allerede er hårdt ramt, for eksempel Bornholm. Andre steder holder man så at sige skindet på næsen. Og jeg kan bare se for mig, at fortsætter det her 14 dage, måske tre uger endnu, så kan det få betydelige konsekvenser. Det er derfor vi er i gang med at kigge på det nu, så vi ikke ender i en situation, hvor vi først kommer i gang med processen midt i sommerferien, hvor alle sidder med fødderne i vandet nede i Sydeuropa, siger Jacob Jensen.

Han fortæller, at man i det arbejde ser på, hvad der er af erfaringer fra tørkepakken i 2018. Det var en pakke, som kom i stand, da det var Venstres nuværende leder, Jakob Ellemann-Jensen, der var miljø- og fødevareminister. 

Pakke fik ikke stor ros

Pakken i 2018 fik ikke ubetinget ros fra erhvervet, hvilket den daværende minister kritiserede senere på året, da han deltog i L&F’s delegeretmøde. Fra Jakob Ellemann-Jensen lød opsangen i november 2018:

- Når vi forhandler en tørkepakke på plads, der giver en håndsrækning på 380 millioner kroner til landbruget, så undrer det mig, at det bliver mødt med et skuldertræk og skuffede miner.

- Samme skuldertræk var vi næppe blevet mødt med, hvis vi havde opkrævet erhvervet samme beløb i et godt år, sagde han om tørkepakken i 2018, som daværende L&F-formand, Martin Merrild havde kaldt "utroligt skuffende".

Emneord

politik , Top2 , Tørke

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle