Minister: Intet grundlag for forbud mod svampemiddel

Der er intet videnskabeligt grundlag for at forbyde landbrugets brug af azoler, der bruges til svampebekæmpelse.

Der er ikke grundlag for at forbyde brug af azoler, der bliver brugt i svampebekæmpelsesmidler i landbruget. Heller ikke ud fra forsigtighedsprincippet.

Sådan lyder svaret fra miljøminister Lea Wermelin (S) i et svar til Radikales Zenia Stampe.

Spørgsmålet kommer på baggrund af, at en rapportering fra Statens Serum Institut om azolresistens, som ministeren kalder "bekymrende læsning".

ved ikke, hvor det stammer fra

Et nationalt forbud mod landbrugets brug af azoler kræver dog, at der er et videnskabeligt grundlag, der viser, at azolresistens hos mennesker hænger direkte sammen med anvendelse i landbruget.

"Miljø- og Fødevareministeriet har oplyst mig, at vi ikke har den viden i dag. Vi ved ikke, om de miljøresistente svampe hos patienter i Danmark skyldes brugen af azoler i landbruget, azoler i træbeskyttelse, azoler i prydplanter, import af blomsterløg eller noget helt femte", skriver Lea Wermelin i sit svar.

Ministeren understreger dog, at hun ikke vil tøve med et forbud, når den nødvendige viden ligger der.

vil få store økonomiske konsekvenser

Planteformand i Landbrug & Fødevarer Torben Hansen har tidligere forholdt sig til forslaget om et forbud, som, han mener, vil være en overreaktion.

"Jeg har fuld tillid til, at når styrelsen kommer med den udmelding (at der ikke er grundlag for en grænsning af brugen, red.), så er det også helt forsvarligt at vi fortsætter med brugen af azoler, som er særdeles vigtige i forhold til svampebekæmpelsen, og som det vil være et stort problem ikke at kunne råde over. Det vil få store økonomiske konsekvenser for planteproduktion", sagde Torben Hansen til landbrugsavisen.dk i november.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle