Fødevarestyrelse skærper procedure ved fund af døde vildsvin

Minister ændrer procedure: Fremover vil Fødevarestyrelsen konkret vurdere, om et ilanddrevet dødt vildsvin stammer fra fri dansk vildsvinebestand nord for den dansk-tyske grænse. I så fald vil de blive testet for ASF.

Det seneste fund af et ilandrevet dødt vildsvin på Als får nu Fødevarestyrelsen til at justere politikken på området.

Det oplyser fødevareminster Mogens Jensen i et svar til Mai Villadsen, Enhedslisten.

Proceduren har hidtil været den, at vildsvin ikke bliver testet for afrikansk svinepest, hvis de driver i land i områder, hvor der ikke er danske vildsvin.

Fundet på Als er imidlertid relativt tæt på den lille, fritlevende danske bestand på 35-40 vildsvin lige nord for den dansk-tyske grænse.

strømforhold afslører nationalitet

Derfor vil Fødevarestyrelsen fremover foretage en konkret vurdering af, om et vildsvin, der driver døde i land, kommer fra den danske bestand lige nord for den danske grænse.

"Dette kan vurderes ud fra bl.a. fundsted og strømforhold i området", skriver Mogens Jensen.

"Hvis der er en velbegrundet formodning om, at et ilanddrevet vildsvin stammer fra den danske vildsvinebestand, vil Fødevarestyrelsen teste det døde vildsvin for afrikansk svinepest".

Forståelse i EU for procedure

Mogens Jensen understreger, at ilanddrevne vildsvin af ukendt oprindelse under alle omstændigheder bliver indsamlet og destrueret.

Mogens Jensen oplyser i svaret desuden, at Fødevarestyrelsen har den danske håndtering af ilanddrevne vildsvin på et EU-komitemøde i Bruxelles den 24. oktober 2019.

Her var der "forståelse for Danmarks tilgang til håndtering af ilanddrevne vildsvin".

Store konsekvenser

Mogens Jensen skriver i svaret også, at det vil få store konsekvenser for dansk samfundsøkonomi, hvis et ilanddrevet vildsvin ved en laboratorietest bliver konstateret smittet med afrikansk svinepest,

I den situation vil Danmark som udgangspunkt blive erklæret smittet med afrikansk svinepest uanset vildsvinets oprindelse og uanset om der er risiko for smitte.

"En sådan hændelse vil få store økonomiske konsekvenser for dansk fødevareeksport, for landbruget og dermed for samfundsøkonomien i form af tabte indtægter og tabte arbejdspladser", skriver fødevareministeren i svaret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle