Minister med ny melding: Udlændinges praktikophold kan forlænges uden ny lovgivning

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortæller, at det er muligt hurtigt at ændre reglerne, så udlændige kan være i praktik i landbruget i 18 måneder frem for 12 måneder. Han forlanger dog opbakning fra et flertal i Folketinget.

Bliver der udtrykt opbakning her og nu fra Folketingets partier til indholdet i en aftale, som regeringen indgik i efteråret sidste år med 3F, GLS-A og L&F, så er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) klar til hurtigt at ændre reglerne, så udlændinge i praktik i landbruget kan være i Danmark i 18 måneder frem for 12 måneder.

Det oplyser ministeren i et brev til Folketingets udlændingeordførere. 

Tidligere har det lydt, at det kræver ny lovgivning, som tidligst kan være på plads i midten af 2022, før det bliver muligt at forlænge udenlandske praktikanters ophold med et halvt år.

I brevet til ordførerne forklarer ministeren, at varigheden af praktikanternes opholdstilladelse kan ændres, via en bekendtgørelse. Når det kommer til ændringer af en bekendtgørelse, så kan en minister gøre dette hurtigt uden at spørge Folketinget, som man skal, når der er tale om ændring af love.

En række af de andre elementer i aftalen fra efteråret mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter på det grønne område, kræver dog ændringer af lovgivningen. 

Det gælder blandt den del af aftalen som handler om tilsynet med de udenlandske praktikanter, og den del der skal give hjemmel til, at en tvist mellem en udenlandsk praktikant og en arbejdsgiver skal kunne indbringes for et fagligt udvalg for jordbrugets uddannelser.

Fra ministeren lyder det altså i brevet, at et flertal i Folketinget her og nu skal nikke ja til hele pakken, som blev aftalt i efteråret mellem 3F, GLS-A og L&F, før han vil ændre bekendtgørelsen.

”Jeg ønsker at imødekomme landbrugets ønske om, at opholdslængden for udenlandske praktikanter snarest muligt forlænges til 18 måneder. For at fastholde balancerne i aftalen med arbejdsmarkedets parter forudsætter dette dog efter min opfattelse, at der allerede nu udtrykkes opbakning fra et flertal i Folketinget til de ændringer af udlændingeloven, som aftalen indeholder”, skriver ministeren.

Ønske fra flere

Han skriver i brevet om at forlænge længden af praktiopholdet, at ”flere i landbruget har ytret ønske om, at dette sker hurtigst muligt”.

Det gælder blandt andet den nordjyske svineproducent Danni Sørensen, som Landbrugsavisen talte med i slutningen af december, der stod til at vinke farvel til to udenlandske praktikanter, som han var glad for. 

I sidste uge kommenterede Mattias Tesfaye artiklen med Danni Sørensen, og fortalte her, at har har  stor forståelse for, at der er landmænd, som synes, at det går for langsomt med at få lovgivningen på plads.

Ved den lejlighed forklarede ministeren om årsagen til, at man skal vente på ny lovgivning:

”Det er vigtigt for mig, at vi får lavet en holdbar modernisering af praktikantordningen, så vi kan slippe for at lave flere lappeløsninger på området”, sagde han.

Tilfreds viceformand

Fra Landbrug & Fødevarers viceformand Lone Andersen lyder det, at det er meget glædeligt, hvis ministeren inden for kort tid kan få forlænget muligheden for at have udenlandske praktikanter i 18 måneder.

"Det vil jo være fantastisk. Men det hænger jo også meget godt sammen med de meldinger, som statsministeren kom med i sin nytårstale. Så hvis det her er muligt, så synes jeg, at det er rigtigt vigtigt, at komme igang med det samme".

"Det her er noget, som vi har arbejdet på rigtig længe. Og det blev jo allerede meldt ud i oktober, at vi havde lavet en aftale med regeringen. Mange folk troede jo så, at det (18 måneders praktik, red.) allerede var i gang på det tidspunkt", siger Lone Andersen, der fortæller, at man dog hele tiden har fået at vide, at det kræver ny lovgivning, før det kan lade sig gøre.

Hvis det kan lade sig gøre at ændre det her i et snuptag med en bekendtgørelse, kan man så ikke kritisere ministeren for, at han ikke har været ude med den her melding langt tidligere?

"Ja, lige præcis. Det skulle man da have gjort med det samme. Men derfor kan man da godt være glad for, at hvis det kan lade sig gøre nu, at man så skynder sig at få det gjort", siger Lone Andersen, der fortæller, at hun tror, der er mange, der vil klappe i hænderne, hvis udlændinges praktikophold hurtigt bliver forlænget fra 12 til 18 måneder. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle