Minister om kvælstof-stramning: Burde være sket under tidligere regering

Ny aftale om kvælstofregulering gav anledning til debat med fødevareminister Mogens Jensen (S), da han mandag holdt møde med sjællandske landmænd.

Landbruget har gjort meget. Men vi skal videre. 

Sådan lød det fra fødevareminister Mogens Jensen (S), da han mandag hos VKST i Sorø var på sit første af i alt fire såkaldte stormøder med landbruget.

Samme dag havde regeringen og dens støttepartier præsenteret en ny aftale om fremrykningen af målene for målrettet regulering, og det gav anledning til flere kritiske spørgsmål i salen efter ministerens oplæg.

"Jeg anerkender det, der er gjort. Men jeg må konstatere, at vi skal videre", sagde ministeren og fortsatte:

"Opgørelserne for kvælstofudledningen viser, at er vi bagud med 800 ton, og det er vi nødt til at reagere på".

tidligere minister skulle have handlet

Mogens Jensen lod forstå, at han forstår landmændenes frustrationer.

"Men den her beslutning burde været taget i foråret, så I kunne lægge jeres markplaner i god tid", sagde ministeren.

Han henviste efterfølgende overfor de tilstedeværende journalister til, hvordan hans forgænger Jakob Ellemann-Jensen (V) selv beskrev, at han havde været skuffet og ligefrem bandede højt, da han i sin tid havde hørt, at landbruget ikke var kommet i mål med kvælstofreguleringen - men i øvrigt ikke strammede kravene.

problemer med minivådområder

Kvælstofudledning var det store emne på mødet, og også den kollektive indsats, især minivådområder, blev bragt på banen.

Det har nemlig langt fra kørt på skinner med at få etableret de kvælstofopsamlende bassiner.

"I starten var der problemer med, at der ikke blev søgt nok, sidenhen er der opstået problemer i styrelsen, og det er selvfølgelig uholdbart", sagde ministeren.

Under debatten rejste flere af landmændene sig og præsenterede forskellige problemstillinger, der centrerede sig om minivådområder.

vil gerne høre om problemer

Landmand Esben Clausen forklarede, hvordan det, at man kun får én chance til at få godkendt sit minivådområde, har skabt frygt blandt landmændene for at miste støtten til anlæggene.

Fra en anden landmand, Christian Castenskiold, lød det, at han har søgt om at anlægge et minivådområde indenfor strandbeskyttelseslinjen, og det giver problemer med Kystdirektoratet.

Mens det første er en velkendt problematik for fødevareministeren, havde han ikke hørt om det andet.

Det lovede han at tage med hjem til sit ministerium og tilføjede, at han meget gerne vil vide, hvis der er flere steder, hvor lovgivningen støder sammen og forhindrer etableringen af minivådområder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle