Minister om markskydning: Hjemmeslagterier kan være en løsning

Ministeren arbejder på en løsning for de producenter, der ikke længere må aflive raske dyr på marken inden slagtning.

Vil man eksempelvis som naturplejer aflive sine dyr hjemme på bedriften fremover, kan mobile slagterier eller mindre slagterier på bedriften komme i spil.

Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) i et svar på spørgsmålet om, han vil finde en løsning for små producenter, der siden 1. juli ikke længere må skyde raske tamhovdyr på marken.

Et tiltag, der har vakt kritik fra både producenter, politikere og Dyrenes Beskyttelse, fordi det kan være stressende for dyrene at blive transporteret til slagteriet, i stedet for at blive aflivet på marken.

ingen ændring i reglerne

I sit svar skriver ministeren desuden, at der ikke er blevet ændret i reglerne, men at Fødevarestyrelsen har strammet håndhævningen af gældende EU-regler.

"Fødevarestyrelsen har alene præciseret reglerne om, at dyr som udgangspunkt skal slagtes på et slagteri - med mindre dyret er kommet til skade eller er så vildt, at det er til fare for de personer, der skal håndtere dyret. I de tilfælde må man fortsat aflive og afbløde dyret på bedriften/marken", lyder det bl.a. i svaret.

Her fremgår det også, at ministeren er i dialog med danske interessenter om at finde en løsning indenfor gældende lovgivning. 

er i dialog med eu

I et nyt svar på et lignende spørgsmål tilføjer Mogens Jensen, at Danmark flere gange har rejst spørgsmålet om mulighederne for at slagte på bedriften overfor EU-kommissionen.

"EU-Kommissionen har dog konsekvent afvist en udvidet fortolkning af bestemmelsen. Jeg vil fortsætte dialogen med EU-Kommissionen om, hvilke andre muligheder lovgivningen kan rumme", skriver ministeren i sit svar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle